Sportbladet

Dagens namn: Klara

Åhman/Hellvig tvekar om EM: "Vi är helt slut"

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 2024-08-11 12.11

Guldmedaljörerna David Åhman och Jonatan Hellvig firades på Sweden Arena i Paris efter OS-guldet i beachvolleyboll.

Euforin kring OS-guldet, en stukad högerhand och knappt någon sömn alls.

Det finns en del som talar emot att David Åhman och Jonatan Hellvig spelar beachvolley-EM om några dagar.

– Vi har inte tagit något beslut än. Men vi är helt slut efter det här mästerskapet, säger Åhman.

De kom till guldfesten först vid halv fyra på söndagsmorgonen. De var hemma igen vid sjusnåret.

Klockan 11.30 var de på plats på Sweden Arena i centrala Paris för att firas av Sveriges olympiska kommitté och för att ställa upp på fler intervjuer.

Med den bakgrunden ser beachvolleyhjältarna Jonatan Hellvig och David Åhman orimligt fräscha ut. Lystern från medaljerna som hänger runt deras halsar smittar visst av sig.

– Ett OS-guld gör ju att man blir lite uppe i varv. Jag skulle gissa att när vi sätter oss på planet hem nu, då slocknar vi båda, säger Åhman.

Bär med sig Eiffeltornet

Varje medalj innehåller symboliskt nog också en bit av Eiffeltornet, den ikoniska konstruktionen som agerat fond åt den spektakulära beachvolleyarenan i Paris där de blågula 22-åringarna precis upplevt karriärens häftigaste veckor.

Det har varit en fullständig urladdning. Av förklarliga skäl har de därför inte hunnit ta ett slutgiltigt beslut om EM i Nederländerna, som startar på tisdag.

Men lite sugna att försvara sitt EM-guld är de allt.

– Det är ju EM liksom. Det är ju ändå en stor turnering. Det är klart att vi vill spela, säger Hellvig.

Frågan är om de pallar. Först ska de hem till Sverige för ännu mer mottagning och besök i diverse tv-studior på måndagen.

– Vi har ju inte hunnit sitta stilla sedan vi tog guldet. Folk har ju dragit i oss hit och dit. Vi har inte riktigt hunnit sätta oss ner och snacka ihop oss, säger Åhman.

Stukad tumme stör

Dessutom gjorde Hellvig illa högerhanden under OS-finalen, där Sverige körde över Tyskland i två raka set. Håller den för spel?

– Ja, jag fick en smäll på tummen. Jag tror att jag stukade till den lite och den har svullnat upp. Det gör ganska ont, säger Jonatan Hellvig.

– Vi får börja med att kolla upp det, säger Åhman.

Tränaren Rasmus Jonsson säger att ett definitivt beslut om EM tas på måndag morgon.

– Vi tar ett beslut då. Killarna ska vara med i lite morgonstudios och sedan ska de till Mall of Scandinavia klockan ett i morgon eftermiddag. Så vi ska ha ett möte innan dess och bestämma hur vi kommer göra, säger Jonsson.