Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Tore, Tor

Ett dygn före ödesmötet – tre miljoner saknas

Publicerad 10.44

Den norska handbollsklubben Kristiansand Vipers – där svenskan Jamina Roberts spelar – är i ekonomisk kris och kan gå i konkurs. Arkivbild.

Den norska handbollsklubben Kristiansand Vipers – med tre svenskor i laget – kämpar febrilt för sin överlevnad.

Ett drygt dygn innan ett ödesmöte ska hållas saknas tre miljoner norska kronor – av totalt 25 – för att undvika konkurs.

– Vi har i dag och i morgon på oss att hitta runt tre miljoner kronor för att vara helt säkra, säger styrelseledamoten Peter Gitmark till VG på lördagsmorgonen.

En okänd räddare i nöden måste kliva fram. Detta eftersom Gitmark uppger att de sista miljonerna antagligen måste komma från en aktör som klubben i nuläget inte förhandlar med.

I klubben spelar de svenska landslagsstjärnorna Jamina Roberts, Carin Strömberg och Nina Koppang.

Den norska storklubben vann Champions League tre år i följd (2021–2023) och den norska ligan sju år i rad, men har trots det varit i ekonomisk kris en längre tid.

Redan i vintras behövde pengar dras in för att rädda klubben. Då tog spelarna initiativ till att ringa runt till sponsorer och andra företag för att be om ekonomiskt bidrag.

– Det första samtalet var det mest pinsamma ögonblicket i mitt liv, sade Jamina Roberts till NRK.

Nu är krisen värre. Klubben behöver få in 25 miljoner kronor för att säkra vidare drift. På söndag ska det vid ett nytt styrelsemöte avgöras om Vipers klarar sig eller måste försättas i konkurs.