Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Lukas

Vann svenskfajten: "Slår hellre någon annan"

Uppdaterad 16.04 | Publicerad 15.34

Anton Källberg är vidare till åttondelsfinal i singel under bordtennis-EM i Österrike. Arkivbild.

Truls Möregårdh och Anton Källberg är båda vidare i bordtennis-EM:s singelturnering.

Källberg genom att gå vinnande ur svenskfajten mot Kristian Karlsson, 4–1 i set.

– Man slår hellre någon annan än en god vän, säger Källberg till SVT.

Endast två svenskar återstår när herrsinglarna i EM i Linz går in i åttondelsfinalerna på lördag.

Anton Källberg bokade sin plats efter seger mot landslagskollegan Kristian Karlsson på fredagen. Karlsson kopplade greppet om matchen och gick fram till tre setbollar i första set, men tappade sedan. Källberg krigade sig tillbaka och vann till slut setet med 14–12.

Utpumpad vinnare

Andra set gick snabbt, 11–7, innan Kristian Karlsson vann det tredje med 11–8. I fjärde hade Karlsson på nytt flera setbollar för att kvittera matchen, men ännu en gång vände Källberg till setvinst.

Det kunde inte Karlsson svara på. Anton Källberg vann femte set med 11–7 och matchen med 4–1 i set.

– Jag tror att han är den tuffaste motståndaren i Europa för mig. Jag har inte slagit honom på ett årtionde. Jag tappade första set och det var mentalt viktigt. Det kände nog han också, säger Karlsson till SVT.

I åttondelen ställs Källberg mot utmanande motstånd i form av femteseedade slovenen Darko Jorgic. Fram till dess blir det fokus på en sak: vila.

– Jag känner mig rätt färdig, jag har väldigt lite energi kvar i kroppen. Det var väldigt tufft, både mentalt och fysiskt. Jag är glad att jag lyckades men jag är väldigt trött, säger Källberg.

Andraseedade Truls Möregårdh är också vidare. OS-silvermedaljören från i somras hade vissa bekymmer med unge rumänen Eduard Ionescu men vann till slut med 4–0 i set (13–11, 11–7, 12–10, 11–4).

Falck chanslös

Möregårdhs nästa uppgift blir fransmannen Thibault Poret, som lite oväntat besegrade engelsmannen Liam Pitchford.

– Jag känner mig väldigt bra. Jag tycker att det mesta sitter och när det är jämnt så vågar jag göra de här oväntade grejerna som man måste ha självförtroende för. Om jag kan hålla i det här så kommer det bli väldigt bra, säger Möregårdh.

Det kommer dock bara bli max en svensk medalj i singelturneringen. Anton Källberg och Truls Möregårdh ställs mot varandra i en eventuell kvartsfinal.

För Mattias Falck tog det som väntat slut mot förstaseedade Félix Lebrun. Den 18-årige fransmannen spelade lysande och tog sig till åttondelsfinal via 4–0 i set (11–9, 11–4, 11–6, 11–8).