Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Lukas

Drama bortom guldstriden – så avgörs allsvenskan

Uppdaterad 13.47 | Publicerad 13.10

Nicola Vasic, BP, är ett av allsvenskans stora utropstecken 2024. Arkivbild.

Malmö FF blir svenska mästare för 24:e gången på lördag. Eller kanske på söndag. Eller möjligen lite senare i höst.

Dramatik finns det ändå gott om i slutspurten av fotbollsallsvenskan.

Guldfavoriten från Skåne kommer av allt att döma att infria det tunga favoritskapet och spela hem ännu ett SM-guld. En seger borta mot tabelljumbon Västerås på lördagen skulle innebära att Malmö FF säkrat Lennart Johanssons pokal också i teorin, och med tre omgångar kvar att spela.

Även oavgjort kan räcka för att säkra guldet redan i helgen. Men då krävs att Hammarby och Djurgården kryssar i söndagens Stockholmsderby.

Så vad finns det att elda upp sig för när herrallsvenskan i fotboll går in i slutspurten?

En hel del, faktiskt.

+ Slaget om Stockholm – och Europaplatserna.

Hammarby (47 poäng), Djurgården (47) och AIK (45) sitter i förarsätet för att göra upp om de två återstående Europaplatserna bakom MFF. Söndagens derby på Tele2 arena mellan Hammarby och Djurgården blir därför stekhett i kampen om topplaceringarna. AIK åker samtidigt till Västkusten för att ta sig an IFK Göteborg på måndag.

Alla tre Stockholmslag kan faktiskt nå Europa. Vinnaren i svenska cupen 2025 får nämligen en plats i Europa League-kvalet, och skulle MFF ta dubbeln går cupplatsen i stället till den allsvenska tvåan, vilket gör att tabellfyran får kvala till Conference League.

Även Mjällby (42 poäng) och Elfsborg (41) lär vilja ha ett ord med i spelet med fyra omgångar kvar att spela.

+ Skytteligastriden – ett oväntat namn toppar

Brommapojkarna ser ut att landa i mitten av tabellen, med gott om luft ner till bottenstriden. Man har inte minst Nikola Vasic att tacka för det. Den 33-årige anfallaren har sent i karriären fått sitt stora genombrott och står för en strålande säsong där han överraskande toppar skytteligan på 17 mål.

Flera klubbar ryktas vara intresserade av att värva Vasic, som bara hotas i skytteligatoppen av Malmös Isaac Kiese Thelin (15).

+ Kan IFK Göteborg andas ut?

Krisrubrikerna har stått som spön i backen gällande IFK Göteborg den här säsongen. Men två raka segrar ser ut att ha tagit klassiska ”Blåvitt” bort från det akuta nedflyttningshotet – sex poäng skiljer ner till Halmstad på kvalplats med fyra matcher kvar.

Halmstad (24 poäng) ska samtidigt försöka hålla Kalmar FF (23) och Västerås (19) bakom sig för att hänga kvar. Närmast ovanför strecket har varken Värnamo (26) eller IFK Norrköping (27) råd att slappna av.

Rättad: En tidigare version hade fel antal SM-guld på Malmö. Rätt är att MFF kan ta sitt 24:e guld.