Sportbladet

Dagens namn: Silvia, Sylvia

Rasar över utebliven straff: "Less på skiten"

Carl Göransson/TT

Publicerad 2024-08-07 20.25

Andreas Palicka och Oscar Bergendahl deppar efter förlusten i OS-kvartsfinalen.

Sverige ville ha straff när Oscar Bergendahl hade kvitteringsläge i slutsekunderna.

Domarna tyckte annorlunda – och nu är OS över för handbollsherrarna.

– Man blir bara less på skiten just nu, säger Bergendahl.

Rösten är på väg att brista flera gånger när den blågula mittsexan kommer till den mixade zonen efter den blytunga kvartsfinalförlusten i Lille.

Det var Bergendahl som, efter en stark svensk insats mot guldfavoriten, fick kvitteringsläget med mindre än 15 sekunder kvar. Skottet räddades av Emil Nielsen och franska domarduon Charlotte och Julie Bonaventura blundade för att Magnus Landin stod innanför linjen.

Det borde ha varit svensk straff.

Det blev inte svensk straff.

I stället höll Danmark undan till seger, 32–31.

– Jag har sett bilder på det och det är klart att det är straff, det suger, säger Oscar Bergendahl.

”Så jävla surt”

I EM i Tyskland i januari var det ett tveksamt domslut som dömde bort Bergendahls kvitteringsmål mot just Danmark i gruppspelet. Senare, i semifinalen, var det Elohim Prandis regelvidriga frikastmål i sista sekunden som snuvade Blågult på en finalplats.

– Det är bara så jävla surt att det ska avslutas så här andra mästerskapet i rad, säger ”Berget”.

Handbollsherrarna kom till OS som ett av de största svenska medaljhoppen, med drömmar om ett första historiskt guld.

Kostsamma förluster

Men två tidiga förluster mot Tyskland och Slovenien i gruppspelet i Paris gjorde läget tufft inför utslagsmatcherna i Lille.

– Vi satte oss själva i den här situationen och har oss själva att skylla, säger Felix Claar, som var tillbaka efter sina hälproblem och sköt sju mål.

– Vi kan inte stå här och skylla på domarna, det har varit domarsnack i många mästerskap. En sak som grämer mig otroligt mycket är i andra halvlek, när vi är ett mål upp och har två fria lägen. Hade vi fått två upp där så vet man inte, det hade kunnat se annorlunda ut, säger mittnian.

Claar och Glenn Solberg var helt eniga med Oscar Bergendahl om att Sverige borde ha haft straff. Men även förbundskaptenen konstaterade att det var lagets svaga start på OS som i slutändan kan ha blivit alltför kostsam.

– Man vill ju gärna att man ska få straff när det är straff. Men jag tycker att domarna gjorde en bra match totalt sett. Och jag tänker lite att hade vi varit på den här nivån i gruppspelet så hade vi kanske inte mött världens bästa handbollslag i kvarten, säger Solberg.

Sverige har nu slagits ut i kvartsfinal i båda hans OS som förbundskapten.