Carl Göransson/TT

Publicerad 2024-08-07 19.06

Sverige spelade tufft mot Mathias Gidsel i OS-kvartsfinalen.

Ännu en nervig kvartsfinal, men den här gången utan lyckligt blågult slut.

De svenska handbollsherrarna har spelat klart i OS efter 31–32 mot guldfavoriten Danmark.

– En av de tuffaste förlusterna man har åkt på i sin karriär, säger målvakten Andreas Palicka till Max.

Danmark avancerar nu vidare till OS-semifinal – för Sverige är turneringen över.

– I slutändan är det otroligt små marginaler som avgör. Det gör ont, säger Andreas Palicka.

Oscar Bergendahl hade läge att kvittera i slutskedet, men inhoppande målvakten Emil Nielsen räddade. Frågan är dock om inte Sverige skulle ha haft straff när Magnus Landin försvarade sig i situationen samtidigt som han hade båda fötterna inne i målgården.

– Jag har inte mycket att säga om det. Det blir som det blir, säger Palicka om den uteblivna straffen.

Svajigt gruppspel

Efter ett svajigt gruppspel i Paris visste Sverige att lagets bästa OS-insats skulle krävas för att kunna skaka jätten Danmark i Lille.

Det började inte bra och förbundskapten Glenn Solberg tog timeout för att Sverige skulle få lite bättre kontroll på det danska anfallsspelet.

Danmark hade ryckt fram till 11–7 på knappt 18 minuter, Sverige var i ett läge där det gällde att stoppa blödningen bakåt.

Matchen fick en scenförändring. De danska niometersstjärnorna Mathias Gidsel och Simon Pytlick körde allt oftare fast i det svenska försvarsblocket.

I Blågult var Felix Claar tillbaka efter att ha missat de två senaste matcherna på grund av hälsmärtor. Claars intåg vässade offensiven och östgöten sköt själv fem mål redan före paus.

Bergendahl brände läget

Då var ställningen 16–16 och matchen var vidöppen inför andra halvlek.

Det fortsatte den att vara ända till slutet.

Den utmärkte Pytlick sköt 30–28 – hans nionde mål – med mindre än sju minuter kvar och såg till att Danmark för första gången på länge ledde med två mål.

Sverige jagade frenetiskt i slutminuterna. Mikkel Hansen, stjärnveteranen, brände en straff som hade kunnat ge dansk tvåmålsledning igen med bara 54 sekunder kvar.

Han prickade ribban, Sverige fick ett kvitteringsläge. Oscar Bergendahls skott med knappt 15 sekunder kvar räddades av Emil Nielsen.

Sedan kunde Danmark hålla undan.

Aldrig vunnit OS-guld

Inför OS-turneringen var Danmark och Frankrike de stora guldfavoriterna, med Sverige som den främsta outsidern.

Frankrike slogs ut av Tyskland i ett förlängningsdrama tidigare på onsdagseftermiddagen.

Och nu hade svenskarna själva chansen att eliminera Danmark, det enda laget som gick obesegrat genom gruppspelet i Paris.

Men det som hade kunnat bli ett potentiellt guldläge blev nu i stället ett blågult farväl till OS.

Och Sverige får vänta i fyra år till på att försöka ta det där OS-guldet som tidigare landslagsgenerationer har varit och nosat på i fyra finaler, utan att nå hela vägen fram.