Dömd för våldtäkt – gjorde OS-debut i Paris

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2024-07-28 12.35

Steven van de Velde såg ut att vara opåverkad av uppmärksamheten under OS-debuten.

Dömd och ifrågasatt. För åtta år sedan fälldes beachvolley-spelaren Steven van de Velde för våldtäkt mot barn.

Trots skandalen har den 29-årige nederländaren nu gjort OS-debut framför Eiffeltornet.

– Han har fått sitt straff, säger lagkamraten Matthew Immers.

Beachvolleyboll är ett av stora dragplåstren under sommarspelen i Paris. Spelarna har fått en framlyft plats alldeles framför Eiffeltornet, där en tillfällig arena byggts på Champ de Mars-fältet.

Men OS-sporten har också fått en debatt som arrangören gärna hade undvikt.

– Det är en diskussion som spridit sig hit, säger en journalist från Le Parisien.

”Livs största misstag”

Hon liksom andra medier på pressläktaren har kommit hit inte så mycket för beachvolleybollens skull utan för att bevaka 29-årige Steven van de Velde som 2016 dömdes för att ha våldtagit en tolvårig flicka.

– Jag kan inte göra det ogjort, så jag får ta konsekvenserna. Det är det största misstaget i mitt liv, sade van de Velde i en intervju 2018 med den nederländska tv-kanalen NOS.

Det var 2014 som han som 19-åring kom i kontakt med flickan på Facebook, enligt tidningen The Telegraph. Han flög till Storbritannien för att träffa henne och erkände 2016 tre fall av våldtäkt. Nederländaren dömdes till fängelse i fyra år för våldtäkt av barn.

– Om en idrottare eller någon annan i vår trupp fått den domen, så skulle de inte tillåtas vara med, säger chefen för den australiska delegationen Anna Meares.

Van de Velde såg själv ganska opåverkad ut av uppmärksamheten under spelets gång, publiken reagerade inte nämnvärt bortsett från några busvisslingar. Vågen rullade runt.

”Han har fått sitt straff”

Efter matchen kom lagkamraten Matthew Immers till den mixade zonen för intervjuer, och allt handlade om skandalen.

– Jag är väldigt besviken på det som hände och att det har blivit så stort, säger Immers till en klunga av journalister.

– För vi har kämpat jättehårt i två år för att kvalificera oss för det här och vi har pratat om det, och sagt att vi ska njuta av OS.

Van de Velde kom själv inte till intervjuzonen.

– Han är inte här bara för att han vill vila, han vill fokusera på spelet, sade Immers.

En journalist från The Times slängde ur sig: Du förstår att det var en tolvårig flicka? En annan frågade vilken typ av förebild van de Velde är för andra.

– Jag tycker att han är ett god förebild som han agerar just nu, jag uppskattar att spela med honom. Det som har hänt har hänt. Han har fått sitt straff, säger Immers.

Matchen då? Den var jämn hela vägen fram till tredje set, men där vann italienarna med 15–13. Nästa match för Nederländerna är på onsdag.