Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Ursula, Yrsa

Notan för stjärnornas skador: 8,3 miljarder

Publicerad 05.30

Allt fler skadade fotbollsspelare i de europeiska toppligorna – till en allt dyrare nota.

Förra säsongen uppgick kostnaden för klubbarna till hisnande 8,3 miljarder kronor, enligt en rapport.

Ett allt mer intensivt spelschema för Europas främsta fotbollsspelare har varit en stor snackis en längre tid. Det har gått så långt att spelarfacket Fifpro, ligaorganisationen European Leagues och spanska La Liga har skickat ett klagomål till EU-kommissionen mot Fifa (Internationella fotbollsförbundet).

Nästa sommar spelas ett utökat klubblags-VM i USA och till VM 2026 är antalet lag utökat från 32 till 48. Båda turneringarna sker under Fifas regi.

”Lägg ner klubblags-VM”

Spanska La Ligas ordförande Javier Tebas har nu avlossat ett utspel med riktning mot Fifas ordförande Gianni Infantino.

– Du vet att du inte har sålt tv-rättigheterna till klubblags-VM. Du vet att du inte har sålt några sponsorrättigheter. Lägg ner klubblags-VM. Det är inte en nödvändighet för spelarna, klubbarna eller Fifa. Om du använder Fifas egna pengar för att betala för det tar du pengarna från de nationella förbunden, säger Tebas enligt New York Times.

Nu visar ett skadeindex för de fem bästa herrligorna i Europa – England, Spanien, Tyskland, Frankrike och Italien – att antalet skadade spelare förra säsongen ökade med fyra procent jämfört med säsongen innan.

Under 2023–2024 noterades 4 123 skador på spelare. Spelarna var involverade i 4 232 matcher, vilket gör att det skedde nästan en skada per match, enligt försäkringsbolaget Howden, som har genomfört undersökningen.

Klubbarnas nota för alla dessa skadade spelare uppgick till drygt 8,3 miljarder kronor (runt 730 miljoner euro). Kostnaden beräknas genom att spelarnas löner räknas om till en dagslön, vilket sedan multipliceras med antalet dagar spelaren var indisponibel på grund av skada.

Ingen dialog

Aktörerna som nu vill dra Fifa inför EU-kommissionen anser att det internationella förbundet inte för någon dialog med de nationella ligorna eller spelarfacket om matchkalendern.

De anser att Fifa sitter på dubbla stolar som styrande organ och arrangör av turneringar och att det strider mot EU:s konkurrenslagstiftning.

– Vi har prövat det mesta, och när vi hör rykten (om någon förändring), har vi åtskilliga gånger bett om en dialog utan att få något svar, säger Claus Thomsen, styrelseledamot i European Leagues, till den danska nyhetsbyrån Ritzau.