Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Ursula, Yrsa

Ordbråk mellan Hammarby och polisen efter derbyt

Publicerad 2024-10-20 18.12

Hammarbys tränare Kim Hellberg.

Stockholmsderbyts arrangör Hammarby och polisen har olika bilder av ansvarsfrågan kring varför fotbollsmatchen mot Djurgården avbröts.

– En mörk dag för svensk fotboll, säger Hammarbys tränare Kim Hellberg till Max.

Hemmalaget Hammarby ledde med 2–0 när matchen avbröts på Tele 2 arena i Stockholm efter att pyroteknik kastats in från bortalaget Djurgårdens supportrar. Minst en person hade brännskadats.

Efter ett matchmöte beslutade polisen att upplösa tillståndet för en offentlig tillställning, vilket innebar att matchen skulle fortsätta utan publik. Det blev ett avbrott på runt två timmar innan beskedet kom att det färdigspelas först under måndagen, vid klockan 14.

”Djurgården bestämmer”

– När arrangören (Hammarby reds anm) inte kunde vidta några åtgärder som till exempel skulle ha varit att tömma Djurgårdsläktaren, omvisitera personerna för att få bort all typ av explosiva varor och sådana här saker så gör man inte det och då tvingas vi avbryta helt enkelt, säger Per Engström, sektionschef på Nationella operativa avdelningen (Noa) hos polisen, till TT.

Hammarbys Kim Hellberg säger att han har förståelse för att polisen i första hand behöver tänka på säkerheten. Men han är kritisk till konsekvenserna som följer med beslutet.

– Att Djurgården och de som bestämmer i svensk fotboll tycker att det är en bra idé att vi ska tappa vår hemmafördel, att våra fans ska behöva gå härifrån och att vi i morgon ska spela klart matchen... Det är en väldigt farlig väg att gå, säger han i en intervju med Max.

”Liv och hälsa”

Hellberg menar att det redan inför avspark var känt att Djurgårdens fans skulle störa ordningen i händelse av underläge i derbyt.

– Det är uppenbart att (fansen till) ett lag har bestämt sig för att göra något, säger han.

Hammarbys säkerhetsansvariga Göran Rickmer säger till Aftonbladet att polisen har fattat ett populistiskt beslut ”för att visa sig på styva linan”.

– Min bedömning är att vi skulle spela klart matchen. En diskussion blev efter mötet om hur arenan skulle tömmas. När polisen drar in tillståndet så finns det ingen arrangör och då har vi inga kvar som arbetar på arenan. Jag tycker att det är polisen som ska tömma arenan men polisen tyckte att det var vårt ansvar, säger han till tidningen.

Per Engström hos Noa delar inte Göran Rickmers bild.

– Han behöver fundera på vad han gjort bra i dag, säger han och tillägger:

– Vi tar inga populistiska beslut utan vi tittar på liv och hälsa.