Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Sibylla

Avbrutna derbyt spelas inte klart i dag

Uppdaterad 17.53 | Publicerad 15.42

Flera Hammarbyfans är kvar på Tele2 arena.

Det avbrutna allsvenska derbyt mellan Hammarby och Djurgården spelas inte klart i dag.

Det beskedet kom i Max sändning, två timmar efter att matchen avbrutits på grund av pyroteknik.

Inkastad pyroteknik från Djurgårdens fans avbröt det allsvenska derbyt på Tele2 arena.

Sedan drog polisen in tillståndet – och tvingade publiken att lämna arenan.

Trots att tiden gick stod ett flertal Hammarbyfans kvar på läktarna och efter drygt två timmars uppehåll kom beskedet att matchen ska färdigspelas först klockan 14 på måndagen.

När matchen avbrutits skrev polisen att man gjort bedömningen att ”mindre ingripande åtgärder anses otillräckliga” och att man därför fattat beslutet att publiken måste lämna arenan.

Senare fortsätter man:

”Anledningen är att arrangören som ansvarar för den offentliga tillställningen inte bedöms kunna garantera ordning och säkerhet. Det är arrangören av idrottsevenemanget som har ansvaret att hantera säkerheten kring sitt arrangemang. Vid matchen har det förekommit utskjutande pyroteknik från läktare in mot plan, användande av explosiver och inkastade bengaliska eldar.”

Det är första gången i allsvenskan som polisen väljer att tillämpa möjligheten att tömma läktarna, trots att ordningsstörningarna inte såg ut att vara värre än vid några tidigare tillfällen.

Men Per Engström, sektionschef på Nationella operativa avdelningen, säger till Expressen att det finns ”ett antal olika indikationer” på att situationen var allvarligare nu.

– Vi har skadade personer på läktaren, med brännskador. Vi har en visitation där man inte visiterar som man ska göra. Man bryter helt enkelt mot tillståndet. Då kan inte vi tolerera det helt enkelt, säger han till tidningen.

Fram till avbrottet var det en match som tillhörde Hammarby.

Det dröjde inte länge innan Nahir Besara, den 33-årige lagkaptenen som var hjälte när lagen möttes tidigare i år, såg till att det var fördel hemmalaget. Långt utanför straffområdet fick Besara bollen – och han drog till direkt. 1–0 satt snygg intill ena stolpen i den tolfte minuten.

I 30:e minuten satsade Besara mindre på kraft, mer på precision. Iskallt skruvade han in 2–0 i samma hörn bakom Jacob Rinne i Djurgårdens mål.

Följ ämnen i artikeln