Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Mållöst när Gais och Hammarby kryssade

Jonas Dagson/TT

Publicerad 2024-07-07

Det var derbykänsla på Gamla Ullevi. Kamp på läktarna, kamp på planen, när Gais och Hammarby drabbade samman.

Och till slut blev det ett mållöst kryss i matchen.

Vårens överraskningslag Gais mötte formstarka Hammarby när allsvenskan omstartade i Göteborg. Kampen inleddes på läktaren redan före avspark då över 5 000 tillresta Hammarbysupportrar eldade på med bengaler, tifo och sång på en utsåld arena.

– Att kliva ut i den här atmosfären är en upplevelse. Bra tryck från båda sidorna. Intensiteten i matchen kom därifrån, säger Hammarbys tränare Kim Hellberg.

Första halvlek blev ett ställningskrig där Hammarby tryckte på och Gais fick slå ifrån sig. En kamp i kampen var Hammarbys vindsnabbe Bazoumana Touré mot Gais kapten August Wängberg. Gång på gång drabbade de samman på vänsterkanten där Wängberg oftast lyckades avvärja farliga inspel.

En närkampssport

– Fotboll är en närkampssport. Och vi bjuder upp och det gör de också, så det blir mycket dueller. Det smällde rätt bra, säger han efter matchen.

I andra halvlek är det Gais som tar över allt mer och attackerade. Nyförvärvet Lucas Hedlund, med förflutet i Utsikten, presenterade sig med några vassa målchanser. Men utan resultat.

Också Hammarbys nyförvärv Victor Eriksson fick beröm för sin insats.

– Han var en av de bättre på planen, säger tränaren Kim Hellberg.

Slutsekunderna blev dramatiska. Alexander Holmström går omkull i straffområdet och Gaispubliken ropade på straff. Efteråt vill Gaistränaren tona ner händelsen.

– Det känns som dubbelmoral att vara emot VAR och sedan kommentera domslut. Jag älskar att vi har det som vi har det. Att det är mänskliga beslut som ligger bakom, säger Fredrik Holmberg.

Bataljen var över

När domare Victor Wolf till slut blåste i pipan för sista gången var bataljen över. Delade poäng och lagen fortsätter att skugga varandra i tabellen. Sju gula kort säger något om matchens intensitet.

Mötet på Gamla Ullevi var det första mellan de två lagen i seriespel på nästan tio år. Senast de möttes var den 26 oktober 2014, för 3 542 dagar sedan, också det i Göteborg. Det var en match i superettan och den slutade, också den, med ett mållöst kryss.