Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Omvälvande resa för Kalla

Publicerad 2017-01-28

Skidor. Charlotte Kallas vinterresor har varit långa och tagit henne till ställen hon knappast anade innan säsongen började.

Från kollapsen i världscuppremiären har hon rest sig och tagit sig tillbaka till pallen igen.

Och ännu är hon inte framme vid sitt stora mål.

Hjärtflimmerproblemen som sänkte Charlotte Kalla i slutet av november innebar starten på en lång väg tillbaka. Vändningen kom i Tour de Ski, där en trög start ersattes av en flygande avslutning med en tredjeplats på näst sista etappen som höjdpunkt.

– Som touren inleddes och fram till Ulricehamn är det en enorm resa. Man kan knappt förstå att det bara är en kort tid däremellan, säger Kalla efter ankomsten till Falun, nästa ort på vinterresan.

I Ulricehamn kom nästa positiva besked. På favoritdistansen 10 kilometer fristil blev hon trea igen och fick glädjestrålande kliv upp på pallen i ett riktigt världscuplopp.

– Jag håller tummarna för att jag ska fortsätta få följa planen som vi har satt upp. Den här säsongen har präglats av korta avstämningar, säger Kalla inför söndagens klassiska masstartslopp över 15 kilometer i Falun.

– Det har varit skönt att få tävla i Sverige två helger i rad. Det blir lugnare med resor och så. Jag har landat från Ulricehamn och fått bra träningsdagar hemma i Sundsvall. Nu är jag redo att tävla igen.

Skönt svar

Frågetecknen från tiden före jul är uträtade.

– Jaq kände ganska tidigt efter touren att ett överskott började byggas upp. Det var så skönt att få det svaret i Ulricehamn att känslan stämmer överens med det jag gjort.

Resan har inte bara varit en fysisk formsak, utan även en mental färd.

Stort tålamod

– Jag har lärt mig att man inte ska döma för mycket av det som sker just nu, man måste få lite perspektiv på det hela. Tålamodet är otroligt viktigt, säger hon.

Klassiskt och masstart är inte Kallas favoritingredienser i skidåkning. Det hindar inte att hon ser fram mot Faluns prövning med tillförsikt. Det gäller att leta efter det rätta.

– Jag skulle vilja få till en avslappnad men ändå distinkt klassisk skidåkning, där jag verkligen krigar på så länge som möjligt. Jag tror det kommer bli ett högt tempo även om vi inte får gå hela Mördarbacken. Banan kommer nog ta ut sin rätt.

TT

Följ ämnen i artikeln