Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Kalla reste sig och tog medalj

Publicerad 2017-02-25

Skidor. Fallet kunde ha förstört den första VM-dagen för Charlotte Kalla. Men hon reste sig och tog brons i skiathlon.

– Det betyder jättemycket att få känna att jag verkligen kunde åka på mitt bästa nu i VM, säger Kallas som haft en mycket krokig väg mot Lahtis.

Efter det att Charlotte Kalla kunnat lägga höstens överbelastningsskada och världscuppremiärens hjärtflimmerbesvär åt sidan har hon målmedvetet jobbat mot VM och Lahtis.

Resultatet kom omgående. Kalla tog VM-brons i skiathlon även i Falun 2015. Den här gången har resan varit ännu tuffare.

Hon förmådde inte rubba Marit Bjørgen och Krista Pärmäkoski i Lahtis tuffa banor. Men hon hängde lätt av sig ryggsäcken Heidi Weng i kampen om bronset.

– Jag har längtat efter den här dagen under väldigt lång tid och jag är så himla glad att det funkar rent kroppsligt och att skidorna var så bra som de var i dag. Jag hade jättebra fäste, och fint glid i skejten men inte lika mycket tryck i benen som Marit och Krista, säger Kalla.

Kunde inte följa

När Pärmäkoski drog i väg direkt efter skidbytet var det bara Bjørgen som hängde med.

– Jag lade mig i Heidis rygg men när Marit kom ikapp och jag försökte hänga på henne fanns det tyvärr inte krafter att följa.

En del extrakraft gick åt till att reparera fallet på den klassiska 7,5-kilometersdelen. Då var redan tätkvartetten utkristalliserad. Kalla svarade för ännu ett klassiskt topplopp och trots fallet var hon med i tätgruppen vid skidbytet.

– Svårt att spekulera i hur det hade varit utan ett fall. Jag kände att jag kunde lägga det bakom mig ganska tidigt, det går inte att haka upp sig på ett fall, det kostar mycket mer. Jag försökte ta ikapp det mesta utför och på stakning. Jag tyckte avslutningen på klassiska gav möjligheter att vila lite innan det var dags för skejten, det är en tuff öppning på den delen.

Klar bronsplats

Framför sig såg Kalla hur Bjørgen till slut blev för svår för hemmafavoriten Pärmäkoski. Hon var dryga halvminuten efter i mål - men hade samma betryggande bronsmarginal till Nathalie von Siebenthal, Schweiz, som spurtslog Weng i kampen om fjärdeplatsen.

– När jag väl bestämde mig för att rycka efter varvningen kände jag mig stark, men vågade inte vända mig om. Jag visste inte om luckan förrän innan tredje stigningen, men jag kunde inte slappna av, säger Kalla.

Med en medalj direkt vet Charlotta Kalla att hon är tillbaka i världstoppen när det verkligen gäller.

– Det gör att jag kan slappna av. Jag känner mig otroligt peppad att köra ett individuellt lopp på tisdag.

Då väntar en klassisk mil.

– Jag tar med känslan från både i dag och Otepää, med de olika förena som var.

Stärkt självförtroende

Hon har även stafetten och tremilen i fristil på VM-programmet. Bronsloppet gav självförtroende även inför de uppgifterna.

– Det känns jättekul att få till det på en masstart, för de senaste masstarterna i världscupen har väl inte gå sådär jättebra. Det ger en trygghet både in mot stafetten och tremilen som väntar att jag kan behålla lugnet och åka avslappnat.

Lahtis, TT:s utsände

Följ ämnen i artikeln