Sverige missade direktplats till EM: "Bara tomhet"

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 2024-07-16 20.50

Det blir en nervös höst för de svenska fotbollsdamerna.

Efter 0–0 hemma mot England tvingas Sverige spela playoff om en plats i EM nästa år.

– En stor besvikelse, säger Johanna Rytting Kaneryd.

Sveriges damlandslag har aldrig missat två raka mästerskap. Men den mållösa avslutningen på EM-kvalet gör att hotet fortsatt hänger över Blågult.

0–0 i Göteborg innebär att Frankrike och England tar de två direktplatserna till EM nästa år. Sverige, trea i gruppen, får i stället ladda om för playoff i höst. Där krävs det seger i två dubbelmöten – det första i oktober, det andra i månadsskiftet november–december – för att ta sig till Europamästerskapet.

– En stor besvikelse. Det är bara tomhet att vi inte kunde vinna den här matchen framför våra otroliga fans, på hemmaplan och med hela den inramningen som var . Det känns bara skit, säger yttern Johanna Rytting Kaneryd.

Nytt publikrekord

För att säkra EM-platsen på tisdagen var seger ett måste. Men Sverige hade svårt att skapa tryck mot de regerande Europamästarna.

Den första halvleken var tillknäppt överlag. England ägde mest boll, Sverige försökte förlita sig på omställningar. Inget av lagen lyckades skapa några målchanser att tala om, möjligen med undantag för Georgia Stanway vars distansskott i den 37:e minuten smet tätt utanför Zecira Musovics ena stolpe.

– Det är två bra lag som möts, två världslag. Man visste att det skulle krävas en väldigt bra prestation för att först och främst göra mål, men sedan också vinna matchen. Det var det vi behövde göra. Jättesurt, så klart, att inte göra mål i den här matchen, säger Musovic.

Madelen Janogy kom inte till sin rätt som central anfallare och byttes ut i paus. Evelyn Ijeh, som gjorde landslagsdebut mot Frankrike så sent som i fredags, ersatte. Men 22-åringen hade också svårt att lösa upp knutarna.

– Första 40 var inte tillräckligt bra för att man ska säga att man ska vinna matchen, säger förbundskapten Peter Gerhardsson till SVT.

Med halvtimmen kvar testade förbundskapten med ytterligare två byten, in med såväl Hanna Bennison som Rosa Kafaji.

Några minuter senare rann den sistnämnda igenom det engelska försvaret och när Leah Williamson kastade sig in med en glidtackling hade Kafaji lätt kunnat falla och argumentera för straffspark. Men 21-åringen stod på benen och fick nöja sig med en hörna.

Valde att stå upp

– I den stunden tänkte jag bara att jag ville göra mål och stå upp. Någon med lite mer erfarenhet kanske väljer det andra i stället men jag valde det här nu, säger Kafaji till SVT och fortsätter:

– Jag tänkte att jag skulle stå upp för att kunna göra mål, men det blev inte så.

Anfallet fick ändå fart på Sverige och på Gamla Ullevis fullsatta läktare – 16 789 var nytt publikrekord för en damlandskamp på arenan – började de gulklädda fansen känna vittring, väl medvetna om vad ett sent ledningsmål troligen skulle innebära.

England backade hem allt mer, Sverige forcerade men hade svårt att skapa mer än några halvfarliga hörnor.

Filippa Angeldahl testade från distans i den 83:e minuten, men Englands målvakt Hannah Hampton kunde med vissa möda rädda det tunga skottet.

I slutminuterna gjorde Peter Gerhardsson ett sista drag: in med Sofia Jakobsson och Nathalie Björn.