Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Falk imponerade i Toblach

Uppdaterad 2019-07-14 | Publicerad 2017-01-14

Skidor. Lillehammer, Davos - och nu Toblach.

Hanna Falk fortsätter att samla pallplatser.

– Jag är jättenöjd med dagen, säger hon efter tredjeplatsen i fristilssprinten i Italien.

I sex år fick Hanna Falk vänta på att ta klivet upp på pallen i världscupen. När hon väl lyckades i Lillehammer var det som att korken lossnade. För efter framgången i Norge har 27-åringen sett till att fortsätta vara i toppen.

I schweiziska Davos följde hon upp mer ytterligare en tredjeplats.

I Skandinaviska Cupen på VM-banorna i Lahtis imponerade hon och tog hand om segern.

I italienska Toblach fortsatte framgångarna för Hanna Falk, som slutade trea bakom Natalia Matvejeva, Ryssland, och Maiken Caspersen Falla, Norge.

Satsade allt

– Jag försökte ta ett heat i taget och jag tror jag fick ut allt jag hade att ge. Det fanns inte så mycket mer i benen, sade hon Falk till SVT.

– Generellt så försökte jag åka offensivt och se till att vara med i finalen. Sedan orkade jag inte i sista backen när de drog upp farten en sista gång.

Med pallplatsen i Italien klättrade Falk från sjätte- till andraplats i världscupens totala sprintcup.

Men det var nära att hon skulle missa finalen.

I semifinalen körde Falk och Ida Ingemarsdotter in som trea respektive fyra. Det var först efter den andra semifinalen som duon tog sig vidare tack vare bättre tider än sina konkurrenter och fick köra om viktiga världscuppoäng.

"Tränat mycket"

Där visade sedan Hanna Falk resultatet av alla träning som hon har gjort under jul och nyår.

– Jag har tränat ganska mycket och det känns bra att ha det med sig. Formen kändes stabil, sade hon.

Ida Ingemarsdotter fick en tung start och hamnade sist i startfältet. Därifrån försökte 31-åringen ta placeringar men varken orken eller utrymmet fanns för att avancera i fältet, och det resulterade i en femteplats. Anna Dyvik tog sig till semifinal och slutade på en total niondeplats.

På herrsidan tog sig ingen svensk till final. Oskar Svensson var den främste blågule åkaren och slutade tia. Norrmannen Sindre Bjørnestad Skar vann före Simeon Hamilton, USA, och Johannes Høsflot Klæbo, Norge.

TT