Fixa sommardesserten på bara några minuter

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-28

I Aftonbladets senaste matbok, Syndigt gott, hittar du recepten på de godaste efterrätterna

En god dessert känns som en perfekt avslutning på en somrig middag. Och visst är glass och jordgubbstårtor goda alternativ. Men om Elisabeth Johansson, konditor och kock, får välja blir det en smulpaj.

– Det är enkelt att göra och gott att fylla med egnabär och frukter. Just nu gör jag gärna paj på rabarber och jordgubbar, säger hon.

Smuldegen gör man enkelt av smör, socker och vetemjöl.

– Vill man få den lite nyttigare kan man byta ut en del av vetemjölet mot havregryn. Smuldegen går att variera i det oändliga med till exempel linfrön, kardemumma eller vanilj som krydda.

Tyngre efterrätter

Bland krogarnas desserter har man länge kunnat välja bland lättare alternativ som sorbet eller mousse.

Men nu är det nya trender som gäller, enligt Elisabeth Johansson.

– Nu går det mer åt efterrätter.Skillnaden mellan efterrätt och dessert är att efterrätt är tyngre och mer rustikt. Hon tror att vi kommer att få se mer klassiska bakverk och mer ekologiskt tänk.

– Vi kan vänta oss mer hem till gården-känsla. Smakerna som är populära i efterrätterna nu är lakrits och choklad.

Så bakar du den bästa smulpajen

150 g smör, kallt

1 dl socker

3 dl vetemjöl

Skär smöret i tärningar och blanda alla ingredienser till en smulig massa. Frys in!

Tag fram smulpajsdegen ur frysen. Lägg hälften av smulorna i en pajform och grädda mitt i ugnen 5–6 minuter på 200 grader.

Tag ut pajen och lägg i fyllning. Strö över resten av smulorna och grädda i cirka 25 minuter.

SHOP Här är alla böckerna med Mästerkockarnas bästa recept.

SHOP Här är alla böckerna med Mästerkockarnas bästa recept.

SHOP Här är alla böckerna med Mästerkockarnas bästa recept.

Johanna Granevik