Stuffad zucchini

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-21

65 minuter

(4 personer)

Det här behöver du

4 portioner ris

2 medelstora zucchini eller 4 små

2 tomater

1 liten lök

2 vitlöksklyftor

16 urkärnade oliver

4 msk ströbröd

1 tsk timjan

2 dl riven ost

1 msk olivolja

4 dl tomatjuice

1 tärning grönsaksbuljong eller fond på flaska

1 tsk socker

salt

peppar

Så här gör du

1. Sätt igång ugnen på 200 grader.

2. Sätt igång riskoket.

3. Dela zucchinin på längden och gröp sedan ur dem med en tesked. Hacka det urgröpta grovt och lägg i en skål.

4. Dela tomaterna, skär bort det hårda stjälkfästet och pilla bort de rinniga kärnorna. Skär fruktköttet i tärningar.

5. Skala löken och vitlöken och hacka fint.

6. Skiva oliverna.

7. Blanda tomaterna, löken, vitlöken, oliverna och ströbrödet med det urgröpta från zucchinin. Krydda med timjan, salt och peppar.

8. Smörj en ugnssäker form eller liten långpanna med oljan och ställ ut zucchiniskalen. Fyll med det blandade hacket och toppa med den rivna osten.

9. Häll tomatjuicen i en skål (ta den du hade hacket i). Smaksätt med fonden/smulad buljongtärning och sockret. Ett par varv med pepparkvarnen gör nog ingen skada.

10. Gratinera 40 minuter i ugnen. Ta en koll då och då så att osten inte blir bränd.

11. Servera med riset och tomatjuicen som sås.