Så blir du en mästare vid drinkbordet

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-21

Lajla Johansson: ”Man
smakar, smakar och smakar”

Här är tipsen som gör dig till sommarens händigaste drinkblandare.

– Man smakar, smakar och smakar, säger Lajla Johansson, bartender.

Lajla Johansson har bland annat arbetat som bartenderlärare och skrivit läroböcker till hotell- och restaurangskolor.

Lajla Johansson har arbetat i restaurang- och dryckesbranchen i hela sitt yrkesverksamma liv och vet hur man blir en duktig bartender. I senaste receptboken Drinkar, som du kan köpa med Aftonbladet, bjuder hon på sina bästa tips för att lyckas med sommardrinkarna.

– Man smakar, smakar och smakar. Man måste känna så att det blir en bra mix mellan alla smaker. Och så ska den dofta gott också, och se bra ut. Det är en träningssak att blanda riktigt goda drinkar, säger Lajla Johansson.

Smakrikt världen över

Åker du utomlands och beställer en gin och tonic så ska den smaka likadant där som den smakar i Sverige, recepten på drinkar är nämligen standardiserade och ska innehålla samma sak över hela världen.

– Alla får naturligtvis göra som de vill, men arbetar man i en bar bör man veta hur olika drinkar ska serveras. Till exempel är det viktigt att veta hur en Irish coffee ska serveras, sedan är det självklart att man måste följa kundens önskemål om det finns sådana.

Vilken typ av drinkar går bra ute på krogarna?

– Fruktdrinkarna går fortfarande bra. Men i London ligger man steget före och där har man börjat att gå tillbaka till det gamla genuina som exempelvis cocktaildrinkar.

Om du vill skippa alkoholen är det inga problem. Ta saft i stället.

– Det kan man dels göra genom att bara utesluta alkoholen, men också genom att ersätta den med något som liknar det man tog bort. Är det till exempel likör i drinken kan du ersätta det med saft för att få den söta smaken, säger Lajla Johansson.

SHOP Här är alla böckerna med Mästerkockarnas bästa recept.

Det här ska du tänka på när du gör dina drinkar:

Drinken håller sig fräsch längre med mer is i glaset.

En drink ska visserligen vara fin att se på, men tänk på att den ska gå att dricka. Så undvik att översålla den med paraplyer och andra dekorationer.

Smaka av drinken innan du serverar den.

Vid alkoholfria drinkar kan man med fördel ersätta alkoholen med en liknande smak.

SHOP Här är alla böckerna med Mästerkockarnas bästa recept.

SHOP Här är alla böckerna med Mästerkockarnas bästa recept.

Johanna Granevik