Frågor och svar om taggarna

Vad är en Tagg?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-23

Svar: En symbol som likt en streckkod innehåller information. Till skillnad från streckkoden är den enkel att läsa för kameror som finns i mobiltelefoner. För att mobilen ska kunna läsa taggen krävs det att den har ett litet program, en så kallad taggläsare, installerad.

Vad kan man använda taggar till?

Svar: De fungerar som länkar mellan den vanliga världen och den digitala. Du kan tex automatiskt surfa in på en sajt på mobilt internet att titta på en filmtrailer. Ett annat exempel är att automatiskt ladda hem kontaktuppgifter till mobiltelefonen. Redan idag har alla som finns med i Hitta.se en egen tagg som de till exempel kan använda på visitkort och brevpapper för att andra enkelt ska kunna spara deras kontaktuppgifter i mobilens adressbok.

Vad är en taggläsare?

En taggläsare är ett program man laddar hem till mobiltelefonen för att kunna läsa taggar.

Var kan man ladda ner en taggläsare idag?

Svar: Du kan ladda ner en bra svensk taggläsare på www.aftonbladet.se/tagga eller skicka ett SMS från din mobil till 72600 med ordet TAGGA.

Finns det taggar någonstans redan idag?

Svar: Idag hittar du taggar i tidningen Aftonbladet och på aftonbladet.se, men vi tror snart att det kommer att finnas taggar överallt. Så är det i Japan där taggar i olika former är mycket populärt.

Finns det olika sorters taggar?

Svar: Ja. Dels finns det s.k. QR-(Quick Response)taggar och Datamatrix-taggar. Dessa kallas ofta för mobilkoder eller 2D-koder. Den svenska Taggläsaren som Aftonbladet använder kan läsa dessa också. Den nya taggen ger lite mera möjigheter, t.ex. att ordna omröstningar i tidningen och arrangera roliga tävlingar.

Fungerar detta för alla telefoner?

Svar: Det fungerar bra på de allra flesta mobiltelefonerna i Sverige. Hur bra det fungerar beror lite på vilken telefonmodell man har. Vårt mål är självklart att detta skall fungera perfekt på alla mobiler. Vi jobbar nära ihop med dem som utvecklar tekniken, de svenska operatörerna och mobiltillverkarna kring att få fram en bra standard kring detta. Men man får inte glömma att vi bara är i början av mobilt internetanvändande och att det därför kan finnas en del barnsjukdomar.

Vad krävs det för att min mobil ska kunna läsa taggar?

Svar: 1. Du behöver ett abonnemang som tillåter mobilt surfande och att din mobil har de rätta inställningarna för detta. 2. Du behöver ladda hem programvaran till din mobiltelefon.

Måste min mobil ha en kamera för att kunna använda taggar?

Svar: För de mobiler som saknar kamera eller inte tillåter installerade program att använda kameran så kan man fortfarande använda taggar genom att i taggläsaren skriva in den kod som finns bredvid taggen.

Vad kostar taggläsaren?

Svar: Den är gratis.

Kostar det att använda taggläsaren?

Svar: Att använda taggläsaren är gratis, men de datatrafikkostnader som uppstår när man laddar hem läsaren, samt laddar hem innehåll från internet kostar enligt det abonnemang man använder i mobilen.

Varför gör Aftonbladet det här?

Svar: Vi tycker att tiden är inne för att knyta ihop kvällstidningen med internet. Då känns mobilen som en bra väg att gå. Här blir det lite lättare för de flesta läsarna om vi använder taggar i stället för att tvinga dem skriva in långa internetadresser i mobilen. Det är alltså både enklare och snabbare att tagga och användaren kommer direkt till det relevanta innehållet

Hur har ni tänkt tjäna pengar på det här?

Svar: Vi tycker att detta skapar ett mervärde för våra läsare då de får tillgång till rörligt innehåll, fler bilder och senaste nyheterna direkt i tidningen. Vi vet att många av våra annonsörer tycker detta är spännande då det hjälper dem att knyta ihop deras webbtjänster med deras annonser i tidningen.

Vad kostar detta annonsörerna?

Svar: Idag tar vid det från fall till fall beroende på vad våra annonsörer vill göra med taggarna. Man får inte glömma att detta är något helt nytt och vi behöver alla lära oss vad som fungerar bäst. Vi har redan sett en massa spännande upplägg. T.ex. så har vi tagit fram en kampanj för nya James Bond filmen som redan blivit utsedd till världens mest innovativa Bond-kampanj.

Hur mycket har ni investerat i det här?

Svar: Vår huvudsakliga investering är i personal och redaktionellt utrymme. Men vi satsar även en del i marknadsföring för att lära folk i Sverige hur man taggar och mobilsurfar.

Vad finns det för begränsningar kring taggar?

Svar: Med de taggar som vi har valt att använda finns det få begränsningar då man alltid kan ändra var på internet ens tagg pekar. Den enda egentliga begränsningen är att man behöver ha tillgång till mobilt internet för att taggen ska fungera.

Vad för sorts innehåll kan taggarna peka på?

Svar: Precis som vilken länk som helst på internet kan en tagg peka mot allt möjligt innehåll. På Aftonbladet har vi till en början valt att peka på fem typer av innehåll, rörlig bild, bildspel, artiklar, omröstningar och räknare.

Hur gör man egna taggar?

Alla svenskar med ett telefonabonnemang (så länge du inte har dolt nummer) har redan en. Den personliga taggen kan laddas ner från hitta.se

Du kommer snart att kunna göra fler egna taggar på http://www.beetagg.se.

Hur får man hjälp om det inte fungerar att läsa taggarna med ens mobil?

På www.aftonbladet.se/tagga. Eller gå in i en PhoneHouse-butik för att få hjälp.

Sparas någon information, typ ”cookies”?

Vi sparar ingen information om mobilen eller dess användare när vi använder taggarna.

Finns det bara en klient som man kan använda?

För att använda den typ av tagg som finns i Aftonbladet måste man använda taggläsaren Tagga som vi distribuerar genom SMS och på internet. Men Tagga stödjer alla typer av populära standard-mobilkoder.