Enkelt att laga till fina fisken

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-08-04

Svårt att få till laxen i ugnen? Blir torsken lätt överkokt? Stjärnkocken och krögaren Melker Anderssons bästa tips:

Det vanligaste misstaget vid tillagning av fisk är att laga den alldeles för länge.

För alla som är oroliga över att fisken riskerar att bli rå i mitten lugnar stjärnkocken Melker Andersson med att vi äter sushi och sill, som också är rå fisk, utan att vi blir dåliga av det. Därför ska du inte vara rädd för att ta fisken från spisen lite tidigare.

– Laga den under en kortare tid, säger Melker Andersson.

I kokboken Fisk & skaldjur, som du kan köpa med Aftonbladet, delar Melker Andersson och flera andra kända kockar med sig av sina bästa recept. Nu under sommaren är det perfekt att grilla fisk.

– Gös, lax, abborre och strömming är bra fisksorter att grilla. Det är bara att lägga dem på grillgallret, säger Andersson.

För en nybörjare inom fiskköket passar lax bra.

Hopp för torskblocket

Hur är det med frysta torskblock då, vad kan man laga av dem?

– Inget, säger Melker Andersson,men ändrar sig sedan till att det faktiskt passar bra till grytor tillsammans med exempelvis tomater, räkor,vitök och saffran. Men det smidigaste och enklaste sättet att tillaga fisk på är ändå i ugnen.

– Den kan bara stoppas in i en form, man behöver inte täcka formen med något, säger Melker Andersson.

Ett enkelt sätt att testa om fisken är färdig är att sticka i den med en potatissticka. Om det är motstånd är fisken inte klar, när stickan går rätt genom köttet är fisken klar.

I dag kan du köpa boken Fisk&skaldjur med Aftonbladet. I boken får du tips på både bra och enkla fiskrätter.

Boken finns att köpa med tidningen eller här i Aftonbladets shop.

Tonfisk Niçoise

600 g tonfisk, i 4 bitar, snabbgrillad och rumstempererad

4 tomater, i klyftor

2 carciofini (späda marinerade kronärtskockor), delade i hälften

8 vita sparrisar, kokta

10 cm gurka, klyftad

1 rödlök, skivad

4 späda morötter, kokta

20 oliver

8 sardeller

1 dl färska bondbönor

4 ägg, kokta

färska örter, (t ex dragon, basilika, bladpersilja)

Herbes de Provence (provensalsk

kryddblandning)

Blanda samtliga ingredienser till salladen i en stor skål. Häll senapsvinägretten i salladen och blanda väl. Servera gärna rostat bröd till salladen. Koka upp senapsfröna i en kastrull med lätt saltat vatten. Häll av. Blanda samtliga ingredienser i en skål.

Johanna Granevik