Snabbt och lätt – så hinner du med maten i sommar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-07-14

Färska grönsaker och en god olja, det kan rädda dig från långkoken i sommar.

– Man tillbringar inte så mycket tid i köket under sommaren, säger kocken Karin Fransson.

Karin Fransson.

Karin Franssons tips till lättlagad sommarmat är att gå till närmaste torg och se vilka färska grönsaker de har.

– Utbudet brukar bestämma vad jag ska äta till middag, säger hon.

Hennes andra tips är att alltid ha goda oljor, vinäger och citron hemma så att man lätt kan göra en vinägrett som piffar upp en vanlig sallad.

I kokboken Lättlagat bjuder Karin Fransson och en rad andra kända kockar på sina bästa laga lätt-recept. Lättlagad mat ska vara enkel att laga, men inte smaka sämre. En stor del av maten kan förberedas kvällen innan.

– Jag brukar göra kalla soppor, de blir ännu godare om de får stå över natten. Jag gör antingen grön eller röd kall soppa av typen gazpacho.

”Inget kladdigt på picknicken”

Att ta med sig mat och vänner ut på en picknick är en härlig sommaraktivitet. Som tips på picknickmat tycker Karin att ett gott bröd som man fyller med sallad, lax och några droppar vinägrett är ett bra alternativt.

– Det ska inte vara kladdig mat på picknicken.

Johanna Granevik