Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Gustav Adolf

Löfven: Inget lagstöd för att sära IS-barn från föräldrar

Publicerad 2019-05-08

Varje barn ska behandlas individuellt. Det är Stefan Löfvens besked om de svenska IS-barnen i fångläger i Syrien.

Att med tvång omhänderta dem som har föräldrar med sig är dock uteslutet, menar han.

– Det finns inget lagstöd för det, varken i svensk eller internationell lag.

IS-terroristen Michael Skråmos barn har fått lämna flyktinglägret i norra Syrien och återförenats med sin morfar i Irak. De är nu förda till sjukhus.

Men vad som ska ske med övriga barn, de beräknas vara mellan 60 och 80 stycken i lägren, kan statsminister Stefan Löfven (S) inte ge något besked om.

Måste identifieras

På en pressträff i riksdagen slog han fast att varje barn måste behandlas individuellt och i diskussion med kurderna som kontrollerar lägren. Barnen måste bland annat identifieras, framhöll Löfven.

– Vi måste fundera till rejält när det gäller barn. De är oskyldiga jämfört med vuxna som har valt och tagit ställning i det här. Men alla fall måste behandlas individuellt, säger han.

– Några har föräldrar, andra har det inte. De måste kunna identifieras så att vi vet vilka de är. Vi har en diskussion med kurderna om hur detta ska hanteras. Det måste hanteras individuellt. Det finns inte en enkel lösning.

En annan faktor är vad som ska ske med de barn som lever med sina föräldrar i dag, vanligtvis mammorna. Det går inte att med tvång och utan föräldrarnas tillåtelse ta barnen från platsen.

– Det är inte möjligt att sära barnen från föräldrarna, finns inget lagstöd för det varken i svensk eller internationell lag, säger Löfven.

Kan bli fall för myndigheter

Däremot kan sociala myndigheter omhänderta barn i Sverige då det finns anledning. Justitieminister Morgan Johansson och inrikesminister Mikael Damberg har tidigare sagt att det kan bli ett alternativ i fråga om IS-barnen.

Ska dömas

Statsministern menar fortsatt att det är av största vikt att föräldrar som begått brott under tiden i IS-områden ställs inför rätta. Han upprepade att man för diskussioner internationellt om möjligheten att upprätta en tribunal eller liknande för ändamålet, vilket Sverige förut föreslagit.

 

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!