Skråmos sju barn till sjukhus
Läkaren: ”De är alla sjuka och undernärda”
Publicerad 2019-05-08
Här förs terroristen Michael Skråmos barn till sjukhus.
För två månader sedan levde de under IS mitt i en krigszon, nu är de på väg till Sverige.
– De är alla sjuka, traumatiserade och undernärda, säger läkaren Anwar Abduljabbar Yakkob som undersökt barnen.
I går morse vaknade de sju syskonen i flyktinglägret al-Hol i norra Syrien där de levt sedan deras pappa, terroristen Michael Skråmo, dödades i slaget om IS sista fäste Baghuz i mars i år. Sedan dess har deras liv förändrats i grunden och det kommer att fortsätta så.
En delegation från Sverige hämtade i går barnen i lägret och de befinner sig nu i den kurdiska staden Erbil i norra Irak. Den första natten tillbringade de på hotell tillsammans med sin morfar Patricio Galvez som under lång tid kämpat för att få förenas med sina barnbarn.
På onsdagsförmiddagen fördes barnen till ett privat svenskt sjukhus i Erbil för observation.
Barnen, alla kortklippta och med solbränd hy, kom tillsammans med sin morfar till sjukhuset. En och en undersöktes barnen av specialistläkare.
– De är alla sjuka på grund av situationen de befunnit sig i, de har levt i en svår miljö med bristfällig sanitet, säger läkaren Anwar Abduljabbar Yakkob till Aftonbladet.
Han beskriver barnens tillstånd som stabilt, men att de kommer att behöva vård under en vecka.
– De är alla undernärda och har problem med sina magar. Nu väntar jag på provsvar för att se om de behöver antibiotika.
Enligt Anwar Abduljabbar Yakkob är det minsta av barnen, en pojke som är ett år och tre månader gammal, i sämst skick.
– Jag kommer att ha honom under särskild observation.
Hawal Atroushi är representant för Swedish special hospital i Erbil. Han beskriver barnen som mycket traumatiserade.
– Jag märker på dem att de är skakade av allt som de gått igenom, de måste få psykiatrisk hjälp så fort som möjligt.
Grundläggande trygghet
Viktor Mauritz är psykolog på Röda Korsets behandlingscenter i Uppsala. Han säger att barn har goda förutsättningar att återhämta sig från posttraumatisk stress.
– Har man genomlevt våldsamma situationer under lång tid är risken stor att man drabbas av posttraumatiskt stress, men jag vill verkligen säga att barn kan återhämta sig från det allra värsta tänkbara.
Det första steget i behandling är att se till att barnets grundläggande behov är uppfyllda, enligt Viktor Mauritz. Barnet behöver så mycket trygghet omkring sig som möjligt och vuxna som tar hand om dem.
– Det första man gör är ett så kallat stabiliserande arbete. Vi arbetar lika mycket med barnets anhöriga som med barnet. De måste få lära sig reglera barnets jobbiga känslor så bra de kan.
– En viktig sak att ha med sig när man träffar dem som varit med om något är att man inte kan inte ta för givet att de är traumatiserade. Man ska närma sig med nyfikenhet och uppmärksamhet, utan att förutsätta någonting.
Om barn själva tar initiativ till att prata om svåra händelser behöver man som vuxen inte vara rädd att prata om det.
– Du behöver inte ha alla svar utan det räcker långt att lyssna på barnet och bekräfta barnets känslor.
Det är ännu oklart när de sju barnen kommer att flygas till Sverige. Enligt uppgift till Aftonbladet saknar minst tre av dem, de som är födda i Syrien id-handlingar.