Här tar vännerna farväl av Ola Ullsten
Publicerad 2018-07-06
GRÖTLINGBO. Han är en av svensk historias mest osannolika statsministrar.
I dag tog vänner och partikamrater ett sista farväl av liberalen Ola Ullsten.
De minns en statsman som tog ansvar i ett mycket tufft läge, en förmåga som de menar skulle behövas även i dag.
– Även om man inte tillhör de största partierna kan man betyda väldigt mycket om man utnyttjar sin position rätt, säger tidigare partiledaren Lars Leijonborg.
På kort tid har två av Liberalernas största partiprofiler gått ur tiden, Per Ahlmark och Ola Ullsten.
I dag tog familj, vänner och partikamrater ett sista farväl av den senare i Grötlingbo kyrka på södra Gotland, där Ullsten bott senare delen av sitt liv. Bland de 100-talet besökarna fanns stora delar av det liberala partigarnityret, både från nu och då.
Ullsten, som avled 28 maj i år, föddes under enkla förhållanden i Umeå 1931. Västerbotten var på den tiden ett ”frisinnat” liberalt fäste och det kom att prägla Ullstens politiska karriär, som inleddes i Folkpartiets ungdomsförbund 1958.
Mot alla odds skulle han klättra hela vägen till toppen. Ullsten blev först riksdagsledamot, partiledare och statstråd.
1978, när den borgerliga trepartiregeringen bröt samman på grund av konflikter kring kärnkraften, blev Ullsten statsminister. Han blev det för en folkpartistisk minoritetsregering som bara hade stöd av 11,1 procent av väljarkåren.
Blev statsminister för en folkpartistisk regering
Orsaken till den osannolika lösningen var att Socialdemokraterna och Olof Palme lade ned sina röster i statsministeromröstningen.
Efter valet 1979 blev Ullsten utrikesminister, men bara några år senare var den politiska karriären över. Han avgick som partiledare 1983 och blev sedan bland annat ambassadör.
Bland besökarna i kyrkan fanns tre av Ullstens efterträdare på partiledarposten. Nuvarande L-ledaren Jan Björklund minns Ullsten som en passionerad socialliberal politiker.
– Han hade en kombination av ideologisk fasthet och pragmatism. De sex borgerliga regeringsåren 1976–82 var fulla av kriser. Ändå lyckades han uträtta rätt mycket reformer. Han införde jämställdhetslagen mellan kvinnor och män, förbudet mot barnaga och i hård konflikt med Moderaterna och näringslivet införde man en bojkott mot den tidens sydafrikanska apartheidregim.
– Även den största stora marginalskattereformen, “Den underbara natten”, var det han som konstruerade. Han åstadkom stora resultat trots ett kaotiskt läge.
”Han var en statsman”
Lars Leijonborg, partiledare 1997–2007, säger att Ullstens egenskaper skulle behövas även i dag, när det ser ut att bli ett mycket svårt politiskt läge efter valet.
– Jag var hans partisekreterare under en turbulent tid. Han visade vid några tillfällen väldigt starkt ledarskap. Det var kärnkraftskris i regeringen, att då bilda en ren folkpartistisk regering var väldigt kreativt och djärvt. Även om man inte tillhör de största partierna kan man betyda väldigt mycket om man utnyttjar sin position rätt.
Ola Ullstens tid som statsminister må ha varit kort och han tillhör en av de mindre kända regeringscheferna. Men hans insats var viktigare än vad den brukar beskrivas. Det säger Ingemar Eliasson, folkpartistiskt statsråd i början av 1980-talet och senare riksmarskalk.
– Han var en statsman och det hoppas jag kommer att tränga igenom historieskrivningen.
Men det var inte bara Ullstens politiska insatser som berördes när vännerna samlades i solskenet utanför kyrkan. Birgit Friggebo, bostadsminister i Ullstens regering, var en av dem som uttryckte tacksamhet för att få ha haft honom som chef och vän.
– Mitt liv hade sett helt annorlunda ut om inte Ola hade funnits. Han var en god kamrat.
Ola Ullsten blev 86 år.