Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Därför flirtar Löfven med Lööf och Björklund - igen

VISBY. Stefan Löfven slåss på flera fronter. Han vill överleva som statsminister, han vill bevara sitt parti som en ledande politisk kraft och han vill behålla kopplingen till LO.

Tre besvärliga uppgifter.

Stefan Löfvens tal i Almedalen var långt och ödesmättat. Kampen i Sverige och i världen står mellan de goda och de onda krafterna och det är dags att välja väg.

– Axla ditt ansvar. Välj att stå på rätt sida i historien, sade han. Då hade nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen redan gapat sitt obligatoriska ”folkförrädare”, fast i en betydligt beskedligare tappning än under Annie Lööfs tal dagen innan.

Stefan Löfven sitter i en besvärlig sits. Väljarstödet två månader före valdagen är rekordlågt. För att överleva som statsminister måste han kämpa - eller ha tur.

Därför har han bytt taktik. I talet gjorde han inte som han brukar, smeker Liberalerna och Centern med ena handen och ger dem en sittopp med den andra.

Nej, nu fick till och med Moderaterna ett visst erkännande.

– Jag vet, att Moderaterna också ser otryggheten och splittringen i samhället, sade Löfven som givetvis ogillar deras lösningar. Men även M hade alltså definierat samma problem som S. Alltid något.

Betydligt längre gick Löfven i sin flirt med Liberalerna och Centern. Han påminde om den liberale statsministern Nils Edén som 1918 stod inför sitt livs beslut, att föreslå allmän och lika rösträtt, en förändring som även Socialdemokraterna ville genomföra. Rydén var rädd för att extremisterna skulle ta till våld för stoppa beslutet.

Löfven påminde om de oroliga 1920- och 1930-talen då Sverige precis som i dag saknade tydliga politiska majoriteter. Nationalismen härjade, i dag marscherar den igen.

– Men svenska arbetare och tjänstemän klev fram. Socialdemokrater men också frisinnade och liberala krafter.

Enligt Löfven stod de emot dem som spred hot och hat på den tiden. De höll ihop landet.

– Tillsammans byggde de ett Sverige som slog världen med häpnad.

Och om Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) mot förmodan inte förstått det underliggande budskapet lade Löfven till:

– Nu behöver vi göra det igen.

Men Stefan Löfven slåss på flera fronter. Socialdemokraterna tappar, precis som åtskilliga av deras systerpartier i EU, väljarstöd och därmed inflytande.

Från att under åtminstone ett halvt sekel varit den klart ledande politiska kraften i Sverige håller Socialdemokratierna på att bli ett av ungefär tre jämnstora partier.

Det skulle vara en käftsmäll som heter duga, ett bakslag som partiet i värsta fall inte hämtar sig ifrån. Stefan Löfvens motdrag har varit att kalla årets val också för en folkomröstning om välfärden. Inte bara ett val mellan det goda och det onda.

Almedalstalet bar syn för sägen. Löfven räknade upp en oändlig massa saker som hans parti vill göra för att förstärka välfärden. Det var som en spindelväv. Man förstod att han ville mycket, men inte vad.

Den tredje flanken som Stefan Löfven krigar på gäller LO-medlemmarna. LO bildade Socialdemokraterna, de har ett mer än hundraårigt samarbete bakom sig, LO:s ordförande sitter alltid i Socialdemokraternas högsta ledning.

LO har betytt enormt mycket för arbetarrörelsens politiska gren. De stöttar med pengar och de stöttar med personal.

LO:s medlemmar har alltid varit basen för Socialdemokraterna. Men nu sviktar stödet. Enligt vallokalsundersökningarna 2014 röstade bara varannan LO-medlem, 51 procent, på Socialdemokraterna i förra valet. I SCB:s stora väljarundersökning i maj i år var det nere på drygt 38 procent.

Om stödet för partiet sjunker ytterligare är det inte säkert att LO:s medlemmar tycker att det bästa sättet att använda de gemensamma pengarna är att ge en del till Socialdemokraterna. Men vad är Socialdemokraterna utan LO?

Det vet man inte eftersom den frågan aldrig varit aktuell. Men en sak är säker, Stefan Löfven vill inte ens få frågan. Också därför pratar han om välfärden. Folk ska känna igen budskapet, som partiets mantra låter.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.