Stefan Löfven: ”Begår man terroristbrott ska man dömas”
Kräver tribunal eller liknande för IS-terrorister
Uppdaterad 2019-05-08 | Publicerad 2019-03-06
Sverige kräver en tribunal för att döma IS-terrorister för krigsbrott som våldtäkter, massavrättningar och halshuggningar.
I morgon tas frågan upp inom EU-kretsen.
– Det här är ren och rituell ondska och de som är skyldiga ska ta ansvar för detta, säger statsminister Stefan Löfven (S).
Efter folkmordet i Rwanda och kriget på Balkan upprättades särskilda FN-tribunaler, domstolar med speciellt syfte, för att säkerställa att krigsbrottslingarna skulle ställas till svars för sina handlingar.
Nu kräver Sverige att samma sak görs i fråga om dem som slagits för IS i Syrien och Irak, en tribunal eller liknande.
– Det här är terrorister som genomfört massavrättningar, korsfäst folk, våldtagit, halshuggit, sålt barn och kvinnor som sexslavar, man slänger människor från tak och har försökt förleda och krossa människor på alla sätt. Det här är ren och rituell ondska och de ska ta ansvar för detta, säger Stefan Löfven.
Vill se tribunal
Frågan kommer att tas upp av inrikesminister Mikael Damberg (S) vid rådet för rättsliga- och inrikesfrågor, RIF, i Bryssel i morgon. Man hoppas på stöd inom EU för ökat internationellt tryck.
– Det måste till ett ansvarsutkrävande och en lagföring för brott mot folkrätten. Därför är straff viktigt, begår man terroristbrott eller krigsförbrytelser ska man dömas för sådana brott, oavsett var det sker. Det ska inte finnas något i närheten av straffrihet här, säger Löfven.
Statsministern menar att det är av största vikt att den som begått brott i IS namn ställs inför rätta – inte minst av rättvisa för offren, men också för människors tilltro till rättsystemet.
Exakt hur en tribunal eller liknande skulle kunna se ut vill dock inte Löfven slå fast i dag.
– Tribunal har ju använts ett antal gånger, men det är inte givet att det går att göra på samma sätt här. Vi har lite andra förutsättningar nu, en sådan är att också den syriska regimen är inblandad. Det kan innebära att det försvårar att göra på exakt samma sätt. Därför säger jag tribunal eller liknande, säger han.
– Det viktiga är att de här ska dras inför rätta och straffas. Då gäller det att hitta den bästa mekanismen för det.
Analyserar brott
Sverige stöttar sedan tidigare ett arbete inom FN som handlar om att kartlägga och analysera bevisning vad gäller brott mot internationell rätt i Syrien och Irak.
– Det är oerhört viktigt när vi får en tribunal eller liknande på plats att man har bevisning, säger Löfven.
Från Sverige har cirka 300 personer åkt för att delta i striderna. Hälften har sedan dess återvänt och ett 50-tal har dödats.
”Står upp för folkrätten”
Den svenska regeringen har fått kritik för att vara allt för försiktig i frågan med IS-terroristerna, bland annat av Moderaterna efter att Stefan Löfven dömde ut partiets förslag om indraget medborgarskap för IS-svenskar nyligen.
Men det är en bild som statsministern inte delar.
– Jag håller inte alls med om det. Sverige har alltid stått upp för folkrätten, mot dem som begår krigsförbrytelser eller brott i terrorismens namn, säger han.