Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Idiotiskt att DO ägnar sig åt diskriminering

Diskriminerings­ombudsmannen vill inte flytta till ­invandrartäta för­orterna Tensta eller Rinkeby.

Tragikomiskt? Nej, DO ägnar sig åt det den ska motarbeta, diskriminering.

I somras bestämde ­regeringen med integrationsminister Erik Ullenhag i spetsen att en myndighet, Diskrimineringsombudsmannen med omkring hundra ­anställda, skulle flytta till ­invandrartäta Tensta eller Rinkeby.

Syftet var i första hand inte att få ner hyreskostnaderna när kontraktet på den nuvarande lokalen i Stockholms city löper ut om ett år.

Den huvudsakliga anledningen var i stället att stärka förorten. Även om sysselsättningen ökar i nordvästra Stockholm är det många som väljer att flytta därifrån när de får jobb eller startat ett företag.
Stockholms kommun har redan bestämt att kommunala förvaltnin­gar med totalt 1 500 anställda ska flytta från innerstaden till ­förorterna för att höja ­deras status, få dit fler ­arbetstillfällen och skapa underlag för mer service, exempelvis lunchrestauranger. Regeringen ­ville med det här ­beslutet dra sitt strå till ­stacken.

Diskrimineringsombudsmannen bildades 2009 och är en sammanslagning av fyra gamla ombudsmän, bland annat ­ombudsmannen mot ­etnisk diskriminering.

Man skulle ju kunnat tro att DO gillat ­beslutet. Att bidra till att få fart på segregerade miljonprogramsområden kan uppfattas som ett hedersuppdrag för en myndighet med just ­deras inriktning.

Men det gjorde myndig­heten inte alls. I deras analys av konsekvenserna av flytten finns inga ljuspunkter.

Personalomsättningen skulle öka under flytt­tiden. När de flyttat skulle det bli svårt att rekrytera personal på grund av det mindre centrala ­läget. Myndigheten skulle tappa kompetens och dessutom skulle ­produktionen bli lidande på grund av ökade res­tider till och från möten.
Argumenten är nästan värda ­beundran eftersom de är så skam­lösa. Att kompetens bara går att ­rekrytera till arbetsplatser i Stockholms innerstad är naturligtvis rent nonsens och nonsens kan man ­kanske stå ut med.

Däremot är det svårt, för att inte ­säga mycket svårt, att tåla myndighetens diskriminerande syn på personer som kan tänka sig att jobba på arbetsplatser utanför Stockholms city. De presterar lite sämre än sina medmänniskor inne i stan.

Att just Diskriminerings­ombudsmannen har den ­inställningen är häpnadsväckande och att de dessutom sätter ­idiotin på pränt borde få en del där att fundera över sitt ­yrkesval.

Erik Ullenhag står än så länge fast vid sitt beslut. DO ska till Tensta eller ­Rinkeby. Men de får lite mer tid på sig. Senast 2016 ska ­flytten vara ­genomförd.

5 saker att hålla koll på i veckan

Hon blir festens drottning

På tisdag delas årets ­Nobelpris ut. Men eftersom en organisation fick fredspriset och litteraturpristagaren Alice Munroe stannar hemma av hälsoskäl blir festens drottning troligen - drottningen. Konkurrenter saknas, nu när både kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine ställer in.
Hen blir årets svensk

En namnkunnig jury i tidskriften Fokus regi avslöjar på torsdag vem som de ­anser är årets svensk. Det ska, självklart, vara en person som under det gångna året åstadkommit något ­utöver det vanliga. I juryn ­sitter bland andra Kajsa Bergqvist, Erik Blix och ­Antonia Ax:son Johnson.
På lillejulafton i riks­dagen

Ungefär en gång i månaden är det statsministerns frågestund i riksdagen, en högtidsstund för ledamöterna som får chansen att äntligen möta Fredrik Reinfeldt (M). Det händer annars sällan, statsministern svarar sällan på interpellationer och deltar bara i partiledardebatter.
En ljusning i öster

I veckan börjar utsläppsrätter delas i Kinas folkrikaste provins, Guandong. De ska både kunna säljas och köpas. En ljusning för landet som snart släpper ut mest koldioxid i hela världen. Marknaden för utsläppstillstånden blir den näst största i världen, efter EU:s.
Gaddafis son inför rätta

I veckan ställs sonen till Libyens förre diktator ­Muammar Gaddafi inför ­rätta i landet. Seif al-Islam betraktades som sin fars arvtagare men greps för två år sedan. Han är efterlyst av Internationella brottmålsdomstolen för 27 brott, bland annat luftvärn mot ­demonstranter.

Följ ämnen i artikeln