Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Målet: Avväpna varandra

Alliansen och Socialdemokraterna sopar problem under mattan och stjäl förslag de tror väljarna gillar.

Risken finns att de på valdagen tycker lika om det mesta.

Så sent som i morse desarmerades två potentiella bomber.

Det är trångt på politikens mittfält. Där befinner sig inte bara de flesta väljare utan också många partier.

Alltså gör valets huvudmotståndare, Alliansen och Socialdemokraterna, sitt yttersta för att operera bort det som väljarna inte gillar i den egna politiken. Och lägger till det de tror att väljarna uppskattar hos motståndarna. Triangulering kallas det på fackspråk.

Så sent som i morse levererades de färskaste exemplen. På Svenska Dagbladets debattsida meddelade finansmarknadsminister Peter Norman (M) att regeringen inom kort ger nya direktiv till en utredning.

Den ska, förutom allt det den redan skulle göra, formulera lagstadgade krav på långsiktigt ägande av skattefinansierade företag i välfärdssektorn. Svaret ska redovisas efter valet, den 1 november. Såklart.

Frågan är därmed desarmerad för Alliansens del, de kan hänvisa till utredningen. Försvaret från attacker från främst Socialdemokraterna, som också betonar vikten av långsiktigt ägande i välfärdssektorn, kan betraktas som avvärjda.

I en annan morgontidning, Dagens Nyheter, intervjuades LO:s vice ordförande Tobias Baudin. Där sade han överraskande att LO tycker bra om vinster i välfärden, bara de plöjs ner i verksamheten på något sätt.

Dessutom slog han fast att LO vill att facken och arbetsgivarna under våren sätter sig ner och förhandlar fram en lösning på frågor som vinster i välfärden, kvalitet i verksamheten, meddelarfrihet och bemanning.

Det är inte den linje som LO drivit förut och skulle innebära en lättnad för Socialdemokraterna. De skulle helt enkelt slippa vara oense med LO på den här punkten. Desarmering, fast internt.

I söndags var det finansminister Anders Borg (M) som sprängde potentiella bomber. I SvT:s Agenda slog han fast att det nu är ”skattesänkningsstopp”. Det blir inga fler sänkningar inom överskådlig tid.

– Ska vi genomföra reformer under en period då tillväxten stärks, då får vi ta det genom utgiftsbegränsningar och intäktsförstärkningar, sade han.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) var inne på samma linje i partiledardebatten förra veckan. När han räknade upp fem vägar för att skapa fler jobb och förenkla omställning på arbetsmarknaden fanns jobbskatteavdraget inte med. Det hette ”förstärkta drivkrafter till arbete”.

Och varför gör Moderaterna på detta viset? Dels för att pengarna är slut, det finns inget reformutrymme att tala om förrän 2017. Men framför allt för att S ska förlora sitt främsta argument mot Alliansen, att de sänker skatterna med lånade pengar.

När vårterminen sparkade igång presenterade Alliansens sin nya skolpolitik. De vill utreda tioårig skolplikt med start vid sex års ålder, förlängd skolplikt för dem som inte har behörighet till gymnasiet när de slutar nian och obligatorisk sommarskola för den som saknar betyg för att bli behörig till ett nationellt gymnasieprogram.

Och vad var det här? En oblyg stöld av liknande förslag som Socialdemokraterna tidigare presenterat. Så inte heller på detta område kommer huvudalternativen, Alliansen och Socialdemokraterna, att skilja sig nämnvärt åt.

Operation desarmering har inletts.

Följ ämnen i artikeln