Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Tre glada nyheter – och en dålig

Sysselsättningen ökar trots den glåmiga ekonomin.

Det är en av dagens tre glada nyheter.

Men jag har också en dålig nyhet att komma med.

Höstmörkret har sänkt sig, de ekonomiska prognoserna ser halvdana ut och det är långt till våren.

Men det finns det ljusglimtar om man anstränger sig för att hitta dem. Dagens tre glada nyheter hittades på ett så oväntat ställe som Statistiska centralbyråns arbetskraftsundersökningar för tredje kvartalet i år.

Glad nyhet 1: Sysselsättningen ökar. Det tredje kvartalet i år jobbade 51 000 fler än vid samma tid förra året. Under perioden ökade befolkningen i samma ålder med 41 000 personer.

Totalt var 4,8 miljoner av oss sysselsätta och det är 113 000 fler än vid samma tid 2008.

Varför  jämföra med 2008, undrar du såklart? Därför att det var då Sverige gick över till det internationella sättet att mäta arbetslöshet på. Det omfattar åldrarna från 15 till och med 74 år.

Går ej att jämföra

Tidigare mättes bara åldrar från 16 till och med 64 vilket gör att äldre siffror inte går att jämföra med moderna.

Oroandet för industrilandet Sverige är att sysselsättningen i den traditionella industrin minskar. Faktiskt med hela 15 000 sedan förra året.

Glad nyhet 2: Sysselsättningsgraden för utrikes födda fortsätter att öka. Från 57,3 procent under tredje kvartalet förra året till 58,3 procent i år.

I befolkningen som helhet, mellan 15 och 74 år, är sysselsättningsgraden 66,8 procent. Sysselsatt räknas man som om man har ett arbete och inte har varit borta mer än en vecka under den senaste tiden.

Glad nyhet 3: Arbetslösheten minskar, dock mycket marginellt. Under juli, augusti och september gick i genomsnitt 380 000 personer utan jobb. Det är 3 000 färre än förra året. Räknat i procent har den minskat från 7,5 till 7,4 procent.

Och så den dåliga

Dagens dåliga nyhet: Långtidsarbetslösheten minskar inte. 117 000 hade varit utan jobb i minst 27 veckor vilket är lika många som under samma tid förra året.

Det betyder att ungefär var tredje arbetslös har gått utan jobb i minst ett halvår. Ju längre en person är borta från arbetsmarknaden desto svårare är det att komma tillbaka.

Novembermörkret närmar sig med stormsteg. Vi får ta vara på ljusglimtarna.

Följ ämnen i artikeln