Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Här vill ingen göra det ingenjörer gör

Problemet med konspirationsteoretiker är inte att de är svåra att begripa. De gör precis vad vi alla gör hela tiden: drar linjer mellan punkter tills det blir ett mönster.

Problemet är att de inte störs av att en linje mellan, säg, Prins Charles och Kavlis mjukost, med nödvändighet blir en aning ­krystad.

Men inte ens det är de ensamma om. Varje rättskaffens förälder som föresatt sig att lära barnen stjärnbilderna, ägnar sig åt samma sak. Ta ”skytten” till exempel.

Den som tittar upp mot Vinter­gatans centrum och ser kentauren ­Folos är en fullfjädrad konspirations­teoretiker. Med lite god vilja påminner just den sammanlänkningen av stjärnor möjligen om en vatten­spindel.

Det kinkiga ligger förstås i att ­av­göra vad som är rimligt att binda ihop.

I förra veckan hörde jag två radioinslag. Det ena var från USA och handlade om illegala immigranter. En ung latinamerikan, som levt i stort sett hela sitt liv i USA som papperslös, berättade sin historia.

Det hade gått förhållandevis bra för hans familj och när han kom upp i tonåren bestämde han sig för att han ville bli konstnär. Han lät helt integrerad.

Det andra inslaget kom från en forskningsstation i Kenya. Den låg långt fram i vetenskapens vildmark och ägnade sig bland annat åt att ­experimentera med fästingar som ­angrep boskap. Ett par yngre forskare, ungefär i samma ålder som latin­amerikanen, talade entusiastiskt om vetenskapens möjligheter.

Två punkter. Och linjen då?

Så här ungefär: Vi lever liv som nästan helt är beroende av natur­vetenskapliga framsteg.

När vi får det tillräckligt bra, till och med om vi är illegala immigranter i USA, tar vi det för givet. Då förlorar naturvetenskapen sin tjusning.

I stället vill vi alla bli skönandar. ­Utforska oss själva, snarare än ­betvinga världen. Naturvetenskapen lämnar vi till länder där tillräckligt många fortfarande begriper att den är skillnaden mellan liv och död. I Indien, Afrika och Kina är det ­kanske fortfarande hippt att vara ­ingenjör. Här, eller i USA, är det till och med bättre att bli något ”i media”.

En krystad linje mellan två godtyckliga punkter? Jo, så tänkte jag också. Men så i tisdags läste jag en debattartikel i Dagens Nyheter av några professorer från olika tekniska högskolor. Den hade rubriken ”Byggnader som rasar växande problem i Sverige”.

Nu känner jag mig nervös ­varje gång jag korsar en bro.

Skulle vi kunna bjuda in ett gäng kenyanska ingenjörer?

Dagens fakta

Inom sju år kommer var fjärde kommunanställd ­ingenjör att gå i pension, ­enligt en undersökning som gjorts av Sveriges ingenjörer. Värst är läget i Dalarna, Värmland och Jämtland.

Dagens byggnad

Times Tower i Nairobi, ­också känd som New Central Bank Tower, är med sina 140 meter Öst- och Centralafrikas högsta byggnad. Här finns den kenyanska skattemyndigheten. Byggnaden, som ­ritats av den kenyanska arkitektfirman Triad, är konstruerad för att motstå jordskalv och inträngningsförsök.

Följ ämnen i artikeln