Brå:s siffror ett slagträ för alla debattörer
Brå:s statistik för 2018 är ett slagträ för alla som inte har ett vettigare jobb än att synas och höras.
Regeringen kan slå sig för bröstet, oppositionen hittar giftpilar och ledarskribenterna väljer och vrakar.
Författaren Mark Twain påstås ibland ha myntat frasen: ”Det finns tre sorters lögn: lögn, förbannad lögn och statistik”.
Twain hävdade i sin självbiografi att det i själva verket var den brittiska premiärministern Benjamin Disraeli som med denna snärtiga formulering ville visa hur osäker och manipulerbar statistik kan vara.
Men några belägg för att det ligger till på det viset har inte historiker funnit och frasens ursprung är höljt i dunkel.
Jag kom att tänka på citatet då Brå i dag publicerade den slutliga brottsstatistiken för 2018, som utöver att innehålla viktig information även är en guldgruva för allt från systemkollapsivrare och alarmister till dem som hävdar att Sverige närmast är att betrakta som paradiset på jorden.
Människor som inte tillhör någon av dessa populationer är möjligen intresserade av att upplysas om att det är statistik över anmälda brott som redovisas. Det är inte samma sak som begångna brott.
I vissa kategorier är mörkertalet mer eller mindre stort. I andra fall går det att tänka sig att brottet inte har ägt rum: kameran är inte alls stulen utan anmälan gjordes för försäkringspengarnas skull. För att nämna några av de felkällor och fallgropar som finns.
Siffrorna innehåller hur som helst både goda och dåliga nyheter. En närmare titt på statistiken ger nämligen vid handen att brottsligheten både ökar och minskar.
Dystrast utveckling har bedrägerierna. Antalet anmälda brott ökade med 51 600, 25 procent fler än året innan.
Å andra sidan minskade bostadsinbrotten med 24 procent och fickstölderna med 17 procent.
Det kan inte ha undgått någon att sexualbrotten de senaste åren har tagit en allt större plats i debatten. Ledarsidor pratar om en epidemi av våldtäkter, polisen har förstärkt närvaron på festivaler och politiker från vänster till höger gör utspel om hårdare straff.
Brå:s siffror ger ingen entydig bild av utvecklingen. Å ena sidan har antalet anmälda våldtäkter ökat med åtta procent. Å andra sidan har de anmälda fallen av sexuellt ofredande sjunkit.
Även det dödliga våldet har fått stor uppmärksamhet i tidningar, radio och tv. Optimisten kan konstatera att 108 fall av dödligt våld är en minskning med fem fall. Pessimisten har en möjlighet att kontra med att morden och dråpen ligger på en högre nivå de senaste fyra åren än tidigare år.
En förfärlig siffra i sammanhanget är det dödliga våldet i parrelationer. 24 procent av morden och dråpen tillhör denna kategori. Motsvarande siffra året innan var 10 procent.
33 kvinnor och flickor mördades i fjol. Av dem var 22 i en relation.
Innebär detta att det dödliga våldet mot kvinnor utvecklar sig alarmerande? Det är svårt att dra slutsatser. Antalet offer är trots allt ganska få och variationen från ett år till ett annat kan vara stor.
Ett problem i sammanhanget är att det inte går att se utvecklingen över längre tid, då uppgifter om dödsoffrets kön endast finns sedan 2011.
Även gängmorden har tagit stor plats i tidningar, radio och tv. Men så ökar också antalet mord med skjutvapen från 40 till 43.
Siffrorna förvånar inte. Polisen har vittnat om stora problem med att bryta våldsutvecklingen bland gängen i vissa av storstädernas förorter.
Det går att fortsätta på detta vis. Men jag tror att ni har fått bilden klar för er. Vissa saker går åt rätt håll. Andra åt fel. Vad nu än människor med olika agendor hävdar.