Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Front mot front

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2005-09-24

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Näringslivets toppar frontalkrockar om försäljningen av Skandia.

Styrelseordföranden Bernt Magnusson vill sälja. Birgitta Johansson-Hedberg, Sveriges mest kända kvinnliga direktör, säger nej.

Skandalerna förföljer försäkringsjätten Skandia. Ägare och anställda har knappt hämtat andan efter bonusskandalen förrän en ny kris skakar bolaget.

Förra veckan lade det sydafrikanska försäkringsbolaget Old Mutual ett bud på Skandia. I går stod det klart att ledamöterna i företagets styrelse frontalkrockar om de ska acceptera budet eller inte.

Ordföranden, vice ordföranden och en storägare vill sälja.

Mot dem står en majoritet av fem vanliga ledamöter och de tre personalrepresentanterna i styrelsen. De säger blankt nej. Motiveringen är att budet är för lågt och att Skandia bör fortsätta som ett självständigt, svenskt bolag.

Toppar kan kollidera

Några av näringslivets mest kända direktörer är alltså på kollisionskurs.

Bernt Magnusson, tidigare koncernchef i bland annat byggjätten NCC, står mot Volvo-nestorn Lennart Jeansson. Två av Sveriges mest kända kvinnliga direktörer, Birgitta Johansson-Hedberg och Kajsa Lindståhl säger bestämt nej, medan styrelsens manliga topptrio vill sälja.

Direktörsstriden är givetvis pikant. Men den är mer än det. Nästan var fjärde svensk är kund i Skandia: 1,8 miljoner personer. För dessa människors räkning förvaltar försäkringsjätten omkring 400 miljarder kronor. Summan motsvarar halva den svenska statsbudgeten.

För många svenskar är Skandia alltså viktigt. Det är intressant om bolaget styrs från Stockholm eller från Kapstaden.

Splittrat i styrelsen

Birgitta Johansson-Hedbergs falang, de som inte vill sälja, påstår att kunderna är negativa till försäljningen och att det på sikt kan leda till sämre lönsamhet.

Hennes motståndare hävdar motsatsen.

De tror att kunderna vinner på affären.

Klart är att inget företag någonsin tjänat på bonusskandaler och åtalade verkställande direktörer. Eller på att styrelsen är splittrad.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln