Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sibylla

EU backar om gemensamt försvar

Efter USA:s påtryckningar läggs alliansen på is

BRYSSEL. EU har vikt sig för USA – igen. Planerna på ett gemensamt försvar har lagts på is efter påtryckningar från amerikanerna.

EU har under de senaste åren haft en rad konflikter med supermakten USA. Det har handlat om krisen i Mellanöstern, kampen mot terrorismen, krigen i Afghanistan och Irak.

Nu är det dags igen. USA:s Natoambassadör Nicholas Burns har kallat sina kolleger till ett krismöte på måndag sedan han kallat EU:s planer på ett gemensamt försvar för ett stort hot.

Bakgrunden är följande. EU håller på att skriva en konstitution, en grundlag. Där finns ett avsnitt som handlar om ett gemensamt framtida försvar.

Innan det gemensamma försvaret kommit till stånd kan de länder som vill inleda ett frivilligt samarbete och bland annat ställa upp med så kallade försvarsgarantier. Det innebär att man försvarar varandra vid angrepp.

Dessa bestämmelser, som än så länge alltså bara är förslag, har fått USA att gå i spinn. De ser dem som hot mot en av sina främsta maktbaser, försvarsalliansen Nato där de flesta EU-länder är med.

Djupt splittrad union

Under toppmötet i Bryssel, som avslutades i går, lades efter de amerikanska påtryckningarna planerna på ett gemensamt försvar på is. Paragraferna ska ”arbetas om”, heter det.

Det betyder att formuleringarna ska bli så oprecisa att de kan tolkas lite hur som helst.

Men det är inte bara amerikanska påtryckningar som lett till att EU lägger i backen. Den europeiska unionen är inom sig djupt splittrad i frågan om unionen ska utvecklas till en försvarsallians. Tre olika läger finns.

USA-ätarna. Hit hör Frankrike och Tyskland liksom Belgien och Luxemburg. De ifrågasätter det amerikanska världsherraväldet och vill att EU blir en verklig motkraft.

Att Nato hotas av att EU bygger upp motsvarande strukturer tycker de alltså är utmärkt.

Tyskland och Frankrike har till och med haft planer på ett gemensamt försvarshögkvarter för EU i den belgiska staden Tervuren.

Ser USA som garant

USA-älskarna. Storbritannien vårdar alltid förbindelserna med ”kusinerna” på andra sidan Atlanten. Det gör också EU:s tio blivande medlemsländer som ser USA som garanten för att de inte ännu en gång ska invaderas av det ryska väldet.

Dessa länder är liksom Danmark, Holland och Belgien emot att EU blir en konkurrent till Nato.

Sverige. Sverige och de andra alliansfria länderna har bildat förbund med USA-älskarna men av helt andra skäl. De vill inte ha något förpliktande försvarssamarbete eftersom de inte vill vara medlemmar i militära allianser.

Hit hör Göran Persson – och de flesta partier i den svenska riksdagen.

Följ ämnen i artikeln