Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lukas

Hamasledarens död tvingar Netanyahu att välja mellan sig själv och gisslan

Hamasledarens död öppnar en dörr ut ur kriget för Israel.

Frågan är om premiärminister Netanyahu väljer att ta den för att få gisslan fri.

Eller om han fortsätter sätta sin egen politiska överlevnad i främsta rummet.

Följ ämnen
Israel

Den israeliska militären har länge hävdat att Israel bör avsluta kriget i Gaza. I militär mening är Hamas så gott som besegrat. Att helt eliminera en grupp som ägnar sig åt gerillakrigföring är inte möjligt.

Netanyahu har dock hårdnackat vägrat gå med på en vapenvila med bland annat motiveringen att så länge Hamasledaren Yayha Sinwar lever går det inte att utropa totalt seger.

När ledaren nu är död öppnar det nya möjligheter att få ett slut på kriget.

Sinwar var en mycket militant ledare och det anses att det var han personligen som vägrade låta Hamas gå med på en vapenvila.

Vi vet inte vem som blir hans efterträdare men möjligheten finns att Hamas utan Sinwar är beredda att mildra en del av sina krav för att gå med på vapenvila. Om inte annat för att försöka återuppbygga den svårt sargade terrorgruppen. Sinwar är långtifrån den ende ledare som Israel dödat. Många av befälhavarna på lägre nivåer har strukit med.

Tillsammans med Sinwar har Netanyahu varit det främsta hindret för att få till en vapenvila. Varje gång medlarna varit nära en uppgörelse har Netanyahu gjort något som saboterat ett eld upphör.

Elimineringen av Sinwar måste ses som en fin skalp för Israel och Netanyahu personligen. Han skulle mycket väl kunna använda den för att utropa seger och låta medlarna USA, Qatar och Egypten dra igång nya försök att nå en vapenvila.

Benjamin Netanyahu.

Viktigt mål

Att få loss den resterande gisslan på omkring hundra personer har också varit ett viktigt mål för kriget. Men ett mål som många israeler anklagar Netanyahu för att ha struntat i.

Nu blir det svårare för ”Bibi” att inte gripa tillfället att få gisslan fri.

Trycket för att få slut på kriget kommer att öka både från anhöriga och allierade som USA. För Joe Biden och demokraterna skulle en vapenvila före presidentvalet kunna vara tungan på vågen för en Kamala Harris-seger. 

Hon var också snabb med att utnyttja Sinwars död för att uppmana till vapenvila.

President Biden skickar sin utrikesminister Anthony Blinken till regionen för vilken gång i ordningen. Frågan är om hans chanser att lyckas är så mycket större den här gången. Efter beskedet om Sinwars död sade Netanyahu att kriget kommer att fortsätta.

Nu tvingas premiärministern ändå att bekänna färg. Vems intressen sätter han främst; sin egen personliga makt eller de som suttit fängslade i över ett år i Hamas våld?

Netanyahu vet att den dagen kriget tar slut är risken överhängande att hans egen politiska karriär går samma öde tillmötes.

Då kommer ansvar att utkrävas för att Hamas lyckades överraska Israel med sin terrorattack den 7 oktober förra året. Israels värsta nederlag sedan den judiska statens grundande 1948. Netanyahu riskerar att straffas för att han inte lyckades hålla sitt löfte att hålla israeler säkra.

När kriget är över drar även de tre pausade korruptionsrättegångarna mot Netanyahu igång. De kan sluta med att han döms till fängelse.

Hamasledaren Yayha Sinwar.

Mer än en terrorgrupp

Så fort Gaza öppnas upp och utländska journalister kan resa dit kommer vidden av Israels krigföring att blottläggas. Israel kommer att dömas hårt för den humanitära katastrof man åstadkommit.

Så det ligger i Netanyahus intresse att hålla igång kriget så länge som möjligt. Därför är en vapenvila ingen självklarhet.

Hamas är visserligen rejält stukat och ledarlöst men det innebär inte att organisationen försvinner. Israel har mördat många av deras ledare genom åren och nya och mer radikala har varje gång tagit över.

Hamas är så mycket mer än en militant terrorgrupp. Man driver moskéer, sjukhus och skolor i Gaza. Man har sociala hjälpprogram. Det är så man byggt upp sin popularitet i Gaza. Även om den nu är kraftigt stukad i ljuset av 40 000 döda och den humanitära katastrof som Hamas dragit över Gaza.

Hizbollah i Libanon lovar att intensifiera sina robotattacker mot Israel som hämnd för Sinwars död. Tveksamt dock hur mycket kapacitet gruppen har kvar efter att Israel slagit ut även stora delar av dess ledarskap.

Den stora frågan är fortfarande hur israel kommer att svara på Irans raketregn för några veckor sedan. Blir hämnden så omfattande att Iran känner sig tvingat att svara hårt vilket i sin tur resulterar i en ännu hårdare hämnd från Israel? Om våldsspiralen drar igång på allvar mellan Iran och Israel vet ingen var det slutar.

Följ ämnen i artikeln