Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Här är frågorna sossarna kommer bråka om

GÖTEBORG. Temat för Socialdemokraternas partikongress som inleds i dag är aktuellare än någonsin. Trygghet i en ny tid.

Det har sannolikt aldrig hänt att partiledaren uteblivit från sitt partis kongress och skjutit på inledningstalet. Men efter terrordådet i Stockholm tycker statsministern, med rätta, att han måste prioritera att vara på jobbet.

Men redan innan galningen körde in lastbilen i Åhléns skyltfönsterl talade mycket litet för att Stefan Löfven skulle ifrågasättas under kongressen. Det är den tredje kongressen sedan han valdes till partiledare för fem år sedan.

Trots usla opinionssiffror sitter han säkert i sadeln. Den främsta förklaringen är att Socialdemokraterna fortfarande hämtar andan efter Håkan Juholts tio turbulenta månader vid rodret.

Men det saknas inte stridsfrågor under kongressen som pågår i fem dagar och blir vägledande för Socialdemokraternas valmanifest. De flesta av dem är dock av karaktären att partiledningen kan leva med att bli nedröstad.

Undantaget är frågan den djupt ideologiska frågan om vinster i välfärden.

Partiledningen vill att besluten som fattas av kongressen, partiets högsta beslutande organ, är så vaga att Stefan Löfven och hans närmaste kan tolka dem lite som de vill. De vill inte heller att partiet girar åt vänster.

Här är stridsfrågorna på S-kongressen: där Löfven och partiledningen.

1. Vinster i välfärden. En gammal goding som kommer upp igen i det här sammanhanget. Partistyrelsen vill sätta stopp för vinstjakten inom skolan. En opinion, oklart hur omfattande den är, tycker att det är konstigt att vinsterna ska begränsas i hela den skattebetalda välfärdssektorn.

Kommunal vill att det åtminstone ska gälla även i äldreomsorgen. Det kan bli kompromissen.

2. Anhöriginvandring. Möjligheterna för anhöriga som fått asyl i Sverige har kraftigt begränsats. En opinion inom partiet tycker att det har gått för långt. Den åsikten förs fram bland annat i en rad motioner och i en amper debattartikel underskriven av samtliga S-ledamöter i EU-parlamentet.

Men partistyrelsen faller inte till föga utan påpekar att den restriktiva flyktingpolitiken regleras i en tillfällig lag som upphör 2019.

3. Religiösa friskolor. Det finns i dag en rad konfessionella friskolor där religiösa inslag i undervisningen är förbjuden. Men var går gränsen för vad som är undervisning och vad som inte är det under skoltid? Det vet man inte och därför finns en opinion för att förbjuda religiösa friskolor eftersom man misstänker att gränsen passeras i vissa av dem.

Riktigt så bakbunden ville inte Stefan Löfven vara. I elfte timmen, det vill säga i torsdags, svängde dock partiledningen. Nu vill de att skoldagen ska vara helt fri från religion men de säger fortfarande nej till ett renodlat förbud.

Dessutom ska friskolorna anmäla vilken inriktning skolan ska ha. I dag krävs bara att man ansöker om att få starta en fristående skola, inte vilken specialitet den ska ha.

4. Tiggeriet. Ett flertal arbetarkommuner har motionerat om att tiggeri inte ska förbjudas. Det tycker inte partiledningen med Löfven i spetsen heller.

De vill däremot att det ska bli lättare att avhysa personer som slagit läger på privat mark, vilket det redan finns ett lagförslag om, och se över ordningslagen. Exakt vad det senare innebär vet man inte – och det är själva vitsen. Partistyrelsen vill ha ett vitt mandat.

Till sist en fråga som inte står på dagordningen men som om den uteblir kan vara en riktigt rejäl fallgrop för partiledaren.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!