Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Det kan finnas en lucka i lagen

Det kan vara så att ­Förvaltningsrätten inte vill stöta sig med samhällets elit. Därför upphäver de beslutet om att stänga prestigeskolan Lundsberg.

Men det kan också vara så enkelt att det finns en lucka i lagen.

Förvaltningsrätten i Stockholm upphävde i går Skolinspektionens tidsbegränsade beslut från förra veckan om att stänga elitskolan Lundsberg i Värmland.

Chefsrådman Anna ­Maria Åslundh-Nilsson motiverade beslutet på följande sätt.

1. Förvaltningsrätten ­anser att det är oklart om Skolinspektionen har tillsyn över internatverksamheten. Övergreppen i samband med nollningen när höstterminen startade skedde inte ­under skoltid, utan på kvällstid, alltså när eleverna inte var på skolan utan i sina elevhem.

2. Själva undervisningen, alltså den som Förvaltningsrätten anser står under Skolinspektionens paraply, har inte äventyrat elevernas säkerhet, såvitt bekant, enligt rätten.

Mot Förvaltningsrättens ställningstagande står Skol­inspektionens fasta beslut. De anser att skollagen kräver att skolan har ett ansvar för att ”förebygga och förhindra kränkningar som sker i samband med skolverksamheten”. Alltså även på elevhemmen.

Vi ser här alltså en krock. Förvaltningsdom­stolen och dess beslutande rådman Anna Maria Åslundh-Nilsson och ­föredragande rådman ­Kerstin Fredriksson anser att det finns en lucka i lagen. Skolinspektionen, en annan myndighet, anser att det inte gör det.

Sista ordet är långt­ifrån sagt. Skolinspektionen ska inom de närmaste dagarna bestämma om de ska överklaga beslutet. Förvaltningsrätten ska ta ställning till om Skolinspektionens beslut att tillfälligt stänga skolan är korrekt. En rad juridiska turer tar vid.

Back to basics. Vad är det egentligen som har hänt? Skolinspektionen, en statlig myndighet, har i flera år granskat verksamheten vid Lundsberg. I april kom myndigheten fram till att skolan kunde åtgärda en otroligt lång lista över missförhållanden som gällde övergrepp mot elever på hemmen på skolan.

I augusti stängde ­samma myndighet skolan i upp till sex månader för att elevernas säkerhet inte kunde garanteras. I går upphävde chefsrådmannen vid Förvaltningsrätten besluten.

Man kan tolka ­rättens beslut hur som. Det enda man vet är att något är fishy, som britterna skulle säga.

Fortsättningen följer.

Följ ämnen i artikeln