Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Döden är tragisk – eller bara tråkig

Så till den intressanta frågan om det är skillnad på död och död. Och det är det förstås.

Låt oss ta det enkla först:

Om en ung människa dör är det en tragedi, om en åttioåring dör är det tråkigt.

De flesta begriper skillnaden, även om man då och då ser dödsannonser för åttioåringar där anhöriga har plitat dit ett anklagande ”Varför?”.

Men inte ens det enkla är så enkelt. Ju yngre den döda människan är, desto hemskare framstår frånfället. När barn dör är det hjärtskärande.

Men när nyss förlösta dör är min erfarenhet att det anses aningen mindre hemskt än när en två- eller treåring dör. Fortfarande tragiskt, men mor och far förväntas repa sig. Annars anses de sakna proportioner.

Det finns etikettsregler även för ­döden och kanske med viss rätt.

Ett skäl till att riktigt späda barns död inte förväntas drabba de närstående ­lika hårt som om en två- eller treåring dör, är att nyfödda inte hunnit göra sig kända. De har haft en platsreservation men hinner aldrig sätta sig ned.

Ett annat skäl är att alla är medvetna om att en förlossning inte är riskfri. Trots låg spädbarnsdödlighet är det svårt att bli förvånad över att en så primitiv aktivitet då och då går fel.

Där börjar vi komma in på det mer komplicerade.

När äventyraren Göran Kropp omkom tyckte jag att det var en tråkig ­nyhet. På samma sätt är det tråkigt att höra om de journalister och fotografer –nu senast amerikanskan Marie ­Colvin i Syrien – som mister sina liv när de är på farliga uppdrag.

Men i fall som dessa tvekar jag att använda ordet ”tragiskt”. Vissa verksamheter sker med livet som insats. Ibland går det fel. Det handlar inte om att de som dör får skylla sig själva, men det ligger i sakens natur att det tråkiga då och då händer. Det är inte oförklarligt och inte obegripligt, ibland inte ens oväntat.

Jag skriver detta när två händelser med flera döda dominerar nyhetsrapporteringen: morden vid den judiska skolan i Toulouse och det norska Herculesplan som slog in i Kebne- kaise. I det ena fallet har vanliga skolbarn avrättats, i det andra fallet har officerare dött i tjänsten, under en övning som antagligen krävde visst risktagande.

Språket när de två händelserna beskrivs är nästan identiskt: ”chock”, ”tragedi”, ”ofattbart”.

Är det skillnad på död och död? Allt färre verkar tycka det. Jag funderar på vad det kan betyda och jag är inte säker på att slutsatsen är särskilt upplyftande.

Dagens fakta

Den obefläckade avlelsen gäller inte Jesu jungfrufödsel, utan hans mor Marias födsel. Sedan 1854 hör det till katolsk dogm att jungfru Maria av nåd var fri från arvsynd från befruktningen. Enligt vissa teologer är dogmen överflödig, eftersom Jesus ändå kan frälsa alla.

Dagens byggnad

Palacio Salvo, Montevideo, Uruguay. Ritad av den italienskfödde arkitekten Mario Palanti 1928. Palanti uppfann det särskilda cementblocket Palandomus och ritade på Mussolinis uppdrag en monumentalbyggnad att uppföras i Rom. Mole Littoria skulle bli 350 meter hög, med 4 500 rum och en sportanläggning för olympiska idrottare. Den byggdes aldrig.

Följ ämnen i artikeln