Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Väljarna är alltid smarta

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-09

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

De vill ha valuta för sin röst – och använder den för att bestraffa och belöna

I förra riksdagsvalet var en röst på Sverigedemokraterna en bortkastad röst.

Det tycker inte väljarna längre.

Det är den viktigaste slutsatsen av Aftonbladet/Sifo:s väljarbarometer i Landskrona.

I går kväll, tio dagar efter dödsmisshandeln av 78-åriga Inger på p-platsen, mätte Sifo på Aftonbladets uppdrag partisympatierna i Landskrona.

Jämfört med valet 2006 ser det ut så här:

Kommunvalet: Sverigedemokraterna gjorde sitt absolut bästa resultat i valet till kommunfullmäktige i Landskrona 2006. 22,3 procent lade sin röst på SD och partiet fick 12 mandat av 51 i kommunfullmäktige.

Sedan dess har stödet minskat.

I dag skulle 19,9 procent rösta på Sverigedemokraterna.

Verksamheten i det som kallats Sverigedemokraternas skyltfönster, kommunpolitiken i Landskrona, har uppenbarligen blivit varken succé eller fiasko. Utan ett halvljummet jaså.

Riksdagsvalet: I förra valet röstade 8,2 procent på Sverigedemokraterna i riksdagsvalet i Landskrona. Det var det nionde bästa resultatet för SD i hela landet.

Men i dag är det betydligt fler. Om det vore val i dag skulle hela 14 procent lägga sin röst på SD i riksdagsvalet.

Väljarna är alltid smarta. De vill ha valuta för sin röst och använder den både för att bestraffa och belöna – och för att väcka debatt.

En viktig slutsats av Aftonbladet/Sifo om väljarsympatierna i Landskrona är därför att Sverigedemokraterna har stärkt sin ställning som riksdagsparti sedan valet 2006.

var en röst på SD i valet till riksdagen en bortkastad röst. De 162 463 personer som satsade på Sverigedemokraterna i riksdagen fick ingen utdelning alls på sin insats.

I dag tycks fler anse att det är värt att satsa på Sverigedemokraterna även i riksdagsvalet. 2006 var skillnaden mellan SD:s resultat i kommun- respektive riksdagsvalet i Landskrona drygt 14 procentenheter. I dag är den sex.

Sverigedemokraterna skulle, enligt Sifo-mätningen, bli Landskronas tredje största parti både i riksdags- och kommunalvalet. Partiet har stärkt sin rikspolitiska ställning – men tappat lite lokalt.

För att ett parti ska få ett mandat i riksdagen räcker det med tolv procent av rösterna i en valkrets. I förra valet blev det 7,1 procent för SD i Skåne läns västra, partiets landsbästa.

Om Landskrona visar vägen blir det åtskilligt fler i valet i höst.

Följ ämnen i artikeln