Emma Wiesner och de låga förväntningarnas välsignelse

Wiesner har haft några år på sig men det krävs en hel del för att bryta igenom bruset från Bryssel till Sverige.

Emma Wiesner har rätt, det har varit turbulent i Centerpartiet de senaste åren.

Men det är långt ifrån över.

Gör Centerpartiet ett dåligt EU-val har turbulensen bara börjat.

I Aftonbladets utfrågning ger Wiesner en känga till partier som gärna rekryterar kändisar och före detta partiledare, men det kan inte ligga annat bakom än avundsjuka. Självklart önskar Centern och Wiesner att de hade ett starkare och mer välkänt lag.

Centerpartiet har inte återhämtat sig sedan partiledarbytet för drygt ett år sedan. Muharrem Demirok har varken lyft i opinionen eller i popularitet. Inom partiet diskuteras det redan om han verkligen kommer att sitta kvar fram till nästa val, och bara att det pratas om det är avvikande för Centern som brukar beskriva sig som det ”snällaste partiet”.

I Centern ses EU-valet nu som en avgörande punkt för Muharrem Demiroks partiledarskap. Men frågan är om det går att dra några som helst slutsatser utifrån valresultatet.


Centerns toppkandidat Emma Wiesner var helt okänd för de flesta svenskar. Hon kom in i parlamentet i halvtid efter att Fredrick Federley fick lämna med buller och bång efter att det avslöjats att han haft en relation med en dömd brottsling. Wiesner har haft några år på sig men det krävs en hel del för att bryta igenom bruset från Bryssel till Sverige. Det har hon inte lyckats med.

Dessutom ser det mörkt ut för Centerns partigrupp i Europaparlamentet. Den liberala gruppen ser ut att tappa stort i stöd och deras tid som en självklar motpart i politiska förhandlingar i Bryssel kan vara förbi. Dessutom är det småbråk inom den liberala gruppen där Centern bråkar med Liberalerna och tycker att de inte kan sitta i den liberala gruppen på grund av samarbetet med SD.

Inte för att det betyder något vad den svenska Centern tycker i den frågan egentligen. Det låter mest. Den liberala gruppen har inte råd att tappa något lands ledamöter, den är redan liten och krympande.


Nu ser Centerpartiet ut att klara sig skapligt i valet på söndag. Opinionen i EU-val är oförutsägbar, med anledning av det låga valdeltagandet, och att vissa grupper är mindre benägna att gå och rösta.

Centern kan räddas av de låga förväntningarnas välsignelse – ingen förväntar sig att det ska gå bra. I valet 2019 fick de rekordhöga 10.78 procents väljarstöd och nu är partiet egentligen helt nöjt med att inte åka ur parlamentet.

För de inom partiet som slipat sina knivar för att avsätta Muharrem Demirok på ett dåligt valresultat ser det ut att bli en förvirrande tid framöver. Valresultatet kommer vara dåligt, men inte tillräckligt dåligt för att vända upp och ner på partiet. Demiroks kritiker har fram till söndag att leva på hoppet om ett annat ledarskap för C. Efter söndag kommer de med all sannolikhet att behöva acceptera att det är detta Centerparti de har att leva med fram till valet 2026.

Utfrågningen i fyra snabba betyg:

Begriplighet: Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Många europaparlamentariker hamna lätt i långa resonemang om sånt som är väldigt svårt att hänga med det gäller, så gäller även Emma Wiesner.

Vi vet alla fall nu att hon brinner för klimatfrågan, men vad vi inte vet är varför hon är så arg på Liberalerna. Varför måste de egentligen ut ur den liberala gruppen om de fortsätter samarbetet med SD i Sverige?

Skrytkvot: Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Emma Wiesner skryter snyggt men skryt finns ordentlig av - en fyra blir det.

Humor: Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Emma Wiesner är ingen skämtare och det behöver man ju inte vara.

Känslostyrka: Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

En fyra för att hon tar i.