Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Makalös comeback för Merkel i coronakrisen

Är det en slump att det land i Europa som verkar ha bäst kontroll över coronasmittan leds av en vetenskapsman?

För utskällda Angela Merkel har krisen inneburit en makalös comeback.

Kanske får de höga popularitetssiffrorna henne att stanna.

Med tanke på att Tyskland har drygt 80 miljoner invånare har landet än så länge förhållandevis låga dödstal i covid-19, drygt 5 000 människor.

Det ska jämföras med de långt högre talen i Spanien (21 000), Italien (25 000), Frankrike (17 000) och Storbritannien (17 000) som alla har klart lägre folkmängd.

Medan många andra länder i Europa handlat i panik för att stoppa smittan så är intrycket att Tyskland hela tiden hållit huvudet ganska kallt och noga värderat de åtgärder man infört och gjort det med rätt tajming. Även nedstängningen som man stegvis redan börjat häva.

Angela Merkel är vetenskapsman i grunden.

Nästan alla länder har skrikit efter skyddsutrustning, haft brist på möjligheter att testa för corona och alldeles för får intensivvårdsplatser. Sjukvården har satts katastrofberedskap för att på kort tid försöka bygga ut intensivvården vilket ofrånkomligt gått ut över den ordinarie sjukvården.

Tyskland har inte varit helt förskonat från detta men i det stora hela har man klarat sig mycket bättre än andra jämförbara länder. Mycket tack vare snabba åtgärder och betydligt bättre framförhållning. Exempelvis fanns redan före krisen betydligt fler intensivvårdsplatser än i grannländerna. Tyskland vårdar därför coronapatienter från överbelastade Italien, Spanien och Frankrike.

Ett specialistsjukhus i Berlin började redan i januari utveckla ett coronatest som man delade med sig av till alla tyska sjukhus som därmed hann bygga upp ett lager av testkits innan den stora smittvågen kom.

Kopierat Sydkorea

Förbundsrepubliken har inlett ett omfattande testprogram där stora delar av befolkningen ska testas för corona. Alla som befinns bära på viruset ska isoleras och smittspårning ska ske. Man kopierar i mångt och mycket det lyckades exemplet Sydkorea.

Ingen tvekan har rått om vem som leder landet genom krisen.

Förbundskansler Angela Merkel har från början tagit kommandot ihop med ett antal smittskyddsexperter. Hon har flera gånger talat direkt till det tyska folket och på ett lugnt, osentimentalt och tydligt sätt berättat om läget, vilka åtgärder regeringen tänker införa och om vad som förväntas av tyskarna.

Men inte utan hjärta och känsla.

Innan coronakrisen började var Merkels popularitet på klar nedgång. Efter våldsam kritik mot hanteringen av flyktingkrisen var hon mer eller mindre uträknad och klev av som partiledare för kristdemokratiska CDU redan förra året. Hon har meddelat att hon inte tänker ställa upp som kanslerkandidat för en femte period och därmed avgår senast nästa höst.

Pandemin har helt ändrat spelplanen. Merkels popularitet har gått upp kraftigt. Två av tre tyskar tycker att hon gör ett bra jobb.

Det som skiljer Merkel från nästan alla andra demokratiska ledare är att hon i grunden är vetenskapsman. Hon växte upp i kommunistiska DDR och utbildade sig till fysiker och var under mer än tio år verksam som forskare vid vetenskapsakademin i Östberlin.

Respekt för fakta

Hon blev politiker mest av en slump efter Berlinmurens fall.

Hela hennes ledarstil andas eftertänksamhet och respekt för fakta och noggrann analys. Under hela sin tid som kansler har hon gjort sig känd för att väga in alla aspekter innan hon fattar beslut. Detta har irriterat många som tycker att hon skjuter upp saker istället för att bestämma sig.

Hon utmärker sig också genom att vara ödmjuk och duktig på att sy ihop svåra kompromisser.

Det är svårt att tänka sig två mer kontrasterande sätt att leda ett land än Angela Merkels och den amerikanske presidenten Donald Trumps.

Faktum är att coronakrisen fått många att önska och spekulera i om inte Merkel trots allt kan tänkas stanna på sin post. Valet av ny partiledare efter avhoppade Annegret Kramp-Karrenbaum, tänkt som Merkels kronprinsessa, har skjutits fram till i höst.

Än har vi inte facit för coronakrisen, varken för Tyskland eller något annat land. Merkel varnar själv för att bakslag kan komma.

Men Europa skulle onekligen behöva vetenskapsmannen förvandlad till politiker för att samla sig till en gemensam strategi mot coronaviruset och för att bygga upp Europa igen efter krisen.

I svåra kriser växer Merkel.