Det kunde ha varit mycket värre
Nu slipper vi sitta mol allena med Benjamin Syrsa
Man skulle kunna sammanfatta det så här: Det kunde ha varit värre.
Julrestriktionerna är trots allt hanterbara. Men behöver inte sitta mol allena på julafton – heller.
De lokala råden från Folkhälsomyndigheten upphör att gälla natten efter lucia. På måndag börjar nya, skarpare allmänna råd som gäller lika över hela landet.
Den största skillnaden är betoningen av det egna, personliga ansvaret. Man ska se till att man gör allt man kan för att inte smitta andra med covid-19.
Detta gäller även i jul. Det blir alltså varken strängare eller mer lössläppta rekommendationer för hur vi ska uppträda under julhelgen än under andra dagar.
Man kan tycka det är i striktaste laget. Men man kan också, som jag, dra en suck av lättnad. Det kunde ha varit mycket värre.
Nu ska vi uppföra oss på julafton precis som alla andra dagar. Alltså inte sitta och knöla i soffan med andra än dem vi umgås med i vanliga fall. Inte stå och trängas vid en eventuell julbuffé. Vädra mellan varven. Helst åka bil till julfirandet (bara med personer vi normalt umgås med), annars med färdmedel som är platsbokningsbra.
– Det blir inte som vanligt i jul, har statsminister Stefan Löfven (S) upprepat till leda. Nej, det har man begripit efter nio månader med coronapandemin.
Han har också upprepat att ”åtta är det nya normala”, alltså att man inte ska träffas fler än åtta personer åt gången, vad man än ägnar sig åt.
Det har också gått fram – nu med tillägget att dessa åtta inte gärna får inbegripa mer än en person som man normalt inte umgås med ofta.
Som sagt – det kunde varit värre. Mycket värre. Vi kunde varit hemförlovade som 70-plussarna var i våras. Då fick man inte träffa mormor annat än utomhus. Nu går det, enligt Folkhälsomyndighetens chef, att åka hem till henne. Men inte för många åt gången och helst bara en som hon inte träffat på länge.
Bakom de nya, skärpta men förståeliga, råden står Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Det är han som fattat beslutet.
Men när de skulle presenteras var inte bara han på plats utan också statsministern, socialminister Lena Hallengren (S) liksom den avgående klimatministern och vice statsministern Isabella Lövin (MP).
De hade egentligen inte ett dugg med saken att göra men liksom vid åtskilliga tidigare tillfällen ville de uppenbarligen ta åt sig en del av äran.
Det kan ge positiva politiska effekter. Stefan Löfven drog ner på sitt deltagande i olika presskonferenser under en relativt lång period av hösten. Opinionssiffrorna dalade.
Sedan lade han in en högre växel med tal till nationen för ett par veckor sedan och ett mycket flitigt presskonferensande. Stödet för Socialdemokraterna ökade i senaste Aftonbladet/Demoskop med en hel procentenhet.
Men Löfven är trots allt en symbol för landet. Lena Hallengren har hand om sjukvården i regeringen. Men vad gjorde klimatministern där? Man undrar.
Nu kan vi fira jul under iakttagande av alla de försiktighetsåtgärder vi vant oss vid utsträckt med ett mer uttalat personligt ansvar.
Jag tror att det blir bra. Det kunde i alla händelser vara mycket värre.
Julafton mol allena med Benjamin Syrsa – det hade inte varit något vidare.
Gå med i vår opinionspanel
Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.