Åkesson vägrar ansvarsutkrävas – kan kosta SD makten

Sverigedemokraterna håller på att tillintetgöra sina möjligheter att sitta i en regering efter nästa val.

Hotet kommer inifrån.

När partiet nu granskas och ansvarsutkrävs kan Jimmie Åkesson uppenbarligen inte hantera det.

Upp med handen alla som inte redan visste att Sverigedemokraterna driver smutskampanjer mot sina motståndare på nätet. Upp med handen alla som inte redan visste att det är organiserat från partiets kommunikationsavdelning och att den på ett mästerligt sätt använder sig av algoritmer, känslor och påhittiga konton på nätet för att låta hatet skölja över sina motståndare. Och som Jimmie Åkesson säger i sitt ”tal till nationen” på YouTube – partiet är väldigt bra på detta.

Partierna som ingår i Tidösamarbetet vet om det, media vet om det och SD själva vet absolut om vad de håller på med. SD:s sätt att bedriva kampanjarbete är förkastligt ur flera perspektiv, men det är också något som partiet varit stolta över – ett sätt för dem att lura etablissemanget.

Man kan kalla det för många olika saker, men eftersom de själva beskriver det som en trollfabrik i TV4:s granskning, så kan vi hålla oss till det.

Att SD höll sig med en trollfabrik visste som sagt alla partierna i regeringen när de gick in i det här samarbetet. Många av deras politiker har varit utsatta för organiserade hatstormar från Sverigedemokraternas digitala kanaler och sociala medier. Vad de hoppades på var att partiets vilja att få makt och inflytande skulle slipa bort de här dåliga sidorna. Att SD skulle komma ut på andra sidan av Tidöavtalet och vara ett parti som följde regler och tysta överenskommelser.

De hade fel. Såklart.

Som reaktionen på kritiken Jimmie Åkesson har fått efter Kalla Faktas avslöjanden om partiets så kallade ”trollfabriker” publicerade Sverigedemokraterna ett sex minuter långt tal.

Sverigedemokraterna är ett parti där antietablissemang och upp-piskat tonläge tillhör partiets grundstomme.

Ebba Busch såg det komma redan för ett par månader sedan när hon röt till mot Åkesson efter uppenbara hatattacker mot KD:s Alice Teodorescu Måwe. Den gången viftade SD-ledaren undan kritiken som om det var en fluga.

Den här gången är det svårare och det märks.

I ett tal på YouTube kommentar Åkesson TV4:s granskning. Ord som klegget, påverkansoperation och proxykrigare förekommer. I Åkessons beskrivning är SD utsatta från alla möjliga håll, men det som har hänt här är att de har blivit utsatta för den sortens granskning som alla partier utsätts för.

Men det är tydligt att Jimmie Åkesson inte accepterar att ansvarsutkrävas. Det lämnar både väljare och samarbetspartierna i regeringen i en svår sits. I ett demokratiskt samhälle måste makthavare kunna ställas till svars.

Regeringen har nu en svår uppgift framför sig när de ska bestämma hur de ska hantera det här. Hittills har de kunnat blunda för vad det är som pågår i den sverigedemokratiska rörelsen, men efter TV4:s granskning behöver de ta ett beslut – kan de öppet stå för att SD håller på med den här sortens kampanjer, eller behöver de sätta hårt mot hårt och kräva förändring.

Det är kanske nu som regeringsalternativet för 2026 avgörs.