Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Därför är det sånt liv om vem som ska bli talman

En del i maktspelet om vem som blir statsminister

Ståhejet kring riksdagens val av talman kan verka helt obegripligt.

Om man inte ser det för vad det är. En förpostfäktning om det verkliga slaget – om regeringsmakten.

Urban Ahlin lämnar nu posten som riksdagens talman.

Valet av ny talman brukar normalt vara en ganska odramatisk historia. Det största partiet i den blivande regeringskoalitionen föreslår en kandidat och den personen väljs. Så har det fungerat i flera decennier.

Senast det sköttes på det viset var för fyra år sedan då Urban Ahlin, som nu lämnar riksdagen, utsågs.

Men inte nu. Och det beror på den maktkamp som pågår på många plan om vem som ska få rikdagens förtroende att bilda nästa regering, Ulf Kristersson eller Stefan Löfven.

Alliansen meddelade redan på ett tidigt stadium att de tänker lägga fram ett gemensamt förslag om talman. Den personen kan bli vald om Sverigedemokraterna röstar med de fyra borgerliga partierna. Det är det mest troliga om de måste välja mellan rött eller blått.

I förra veckan sade Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen plötsligt att de ändrat sig. De kunde, mot alla traditioner, tänka sig en talman som inte kom från deras eget parti. Beskedet upprepades efter de ny- och omvalda S-ledamöternas första gruppmöte under tisdagen.

Svaret var givet, tack men nej tack. Alliansen tänker fullfölja planerna på att lansera sin egen kandidat. De namn om nämns är bland andra Andreas Norlén, tidigare ordförande i konstitutionsutskottet, KU. Och förre landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C).

Så långt framstår dragkampen om talmansposten som en överhettad reaktion på valresultatet. Vissa partier anser att de är segrare trots att de inte är det och det som nu gäller är att kamma hem snabba vinster.

Men det är alltså att göra det lite väl enkelt för sig. För i själva verket handlar om ett komplicerat maktspel om den verkliga trofén, regeringsmakten.

Socialdemokraterna antyder, givetvis utan att säga det rent ut, att om Alliansen får talmansposten borde jobbet som regeringschef gå till Socialdemokraterna, det vill säga Stefan Löfven. Rättvisa är skipad.

De insinuerar också att det visar om Alliansen är beredd att få som de vill med hjälp av passivt stöd från Sverigedemokraterna. Det är no-no, enligt (S).

– Om vi inte kommer överens över blockgränsen (om vem som blir talman), blir det i praktiken SD som avgör, sade Anders Ygeman, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen.

Men Stefan Löfven har dessutom utnämnt talmansvalet till en förtroendeomröstning om Alliansens trovärdighet som samarbetspartner. Han säger att det är den första prövningen om det går att samarbeta med dem också i andra frågor.

Det är ju rent trams. Skulle Alliansen och S inte kunna samarbeta om viktiga frågor bara för att de tänker föra fram ett eget förslag till talman? Så kan det helt enkelt inte vara. Sverige är viktigare än så.

Talmansvalet är med andra ord ett tjuv- och rackarspel. Och det brukar Socialdemokraterna vara klart bäst på i svensk politik.

Alliansen har ännu inte lanserat någon egen kandidat men kommer att göra det inom kort. Omröstningen äger rum runt lunchtid på måndag, efter uppropet av ledamöterna.

Talmannen är en ceremoniell post utan politiskt inflytande. Det viktigaste hen har att göra är att föreslå vem som ska bli statsminister. Och få förslaget godkänt av riksdagen.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.