Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Göra Silvia till kung är en kittlande tanke

Ers Majestät konungen?Tänk om kungen skulle abdikera och låta Silvia ta över rodret.

I år har två regenter i Europa abdikerat.

Men kungen, som i dag firar 40 år på tronen med dans på Slottet, har inga planer på att lämna över.

I april avgick drottning Beatrix, 75, till förmån för sin äldste son Willem-Alexander. Hon satt på den nederländska tronen i 33 år.

Ett par månader senare, i juli, lämnade kung Albert, 79, över riksregalierna till sitt äldsta barn, sonen Philippe. Albert var i 20 år Belgiens statschef.

Kung Carl XVI Gustaf, 67, är inte inne på samma linje. Trots att han nu har varit landets regent i fyra decennier.

Kanske är det begripligt. Hans företrädare, farfar Gustaf VI Adolf och farfarsfar Gustaf V avgick med döden vid 90 respektive 92 års ålder. Det har även de övriga kungarna ur ätten Bernadotte gjort.

Kanske är det bara omodernt. Förr jobbade man hela livet. Till och med efter införandet av pensionssystemet var det relativt få som levde särskilt länge

efter pensionsdagen.

Men kungen vill vara modern, hans valspråk är ”För Sverige i tiden”. I dagens Sverige är det få som har samma uppdrag i decennium efter decennium.

Kungen har dess­utom ett problem att ta tag i om han vill att stödet för monarkin som styrelseskick ska vara fortsatt stark.

Förra året var balans­måttet för för­troendet för kungahuset blygsamma fem enligt Göteborgs universitets SOM-undersökningar. Balansmåttet får man genom att dra av andelen som har litet förtroende från andelen som har stort förtroende.

Tio år tidigare var balans­måttet 33. Det var då en riktigt dålig siffra.

Förra året ville drygt hälften, 54 procent, be- hålla monarkin medan 22 procent vill avskaffa den. 2003 var siffrorna 68 respektive 15 procent.

Kungahuset, och monarkin, befinner sig alltså i opinionsmässig utförslöpa. Allt färre har förtroende för dem, allt färre vill behålla det styrelseskick som Sverige haft sedan medeltiden.

Jag påstår inte att det beror på kungen. Det är sannolikt en rad faktorer som medverkat till att stödet och förtroendet minskar.

Det jag däremot säger är att när företag eller politiska partier har problem får ofta den högste ledaren gå. Trappan städas uppifrån när organisationer och företag med imageproblem behöver putsa fasaden.

Karl XII:s syster Ulrika Eleonora blev drottning efter mordet på honom. Men hon abdikerade redan efter drygt ett år till förmån för sin man, Fredrik I.

Tänk om kungen skulle göra samma sak fast tvärtom. Att abdikera till förmån för sitt superproffs till fru, drottning Silvia.

Det kommer givetvis aldrig att ske. Men medge att det är en kittlande tanke.

5 saker att hålla koll på i veckan

40 år på jorden

Det är inte bara kungen som firar i dag. Utan även prins Daniel. Men medan kungen celebrerar 40 år på tronen firar Daniel 40 år på jorden. Hur jubileet firas är oklart men prinsen deltar i kungens skål på Slottets borggård där det också är dans mellan 15 och 21. Därefter fortsätter festen på Norrbro.

Andra gången i år

Centern gillar sina partistämmor. Förr hade de en varje år, nu ska de på pappret ransoneras till vartannat. Men centerstämman i Karlstad som inleds på torsdag är årets andra. På den förra fattade de beslut om det omdiskuterade idéprogrammet där de vildaste idéerna dock ströks bort.

Nu sparkar det i gång

Riksdagen öppnar på tisdag och då läser Fredrik Reinfeldt upp årets regeringsförklaring, vilken sällan eller aldrig innehåller några nyheter att tala om. Öppnandet markerar också starten för supervalåret med sammanlagt fyra val, till EU-parlamentet, riksdag, kommun och landsting.

Tredje gången gillt för Angie?

Om en vecka går EU:s största och mäktigaste land till val. De tyska väljarna ska utse en ny förbundsdag och det mesta tyder på att kristdemokraten Angela Merkel kommer att bli förbundskansler för en tredje mandatperiod. Men vilket parti blir hennes koalitionspartner?

Borgs högtidsdag

Förslaget till nästa års statsbudget presenteras på onsdag av Anders Borg. Då får man helheten, inte bara det som statsråden valt att offentliggöra i förväg. Promenaden mellan finansdepartementet och riksdagen blir välbevakad, även av polisen. Bosse Ringholm tårtades av veganer 2001.

Följ ämnen i artikeln