Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Att tvätta händerna, det är en gammal uppfinning

Den senaste veckan tror jag att jag har läst tre artiklar som handlar om att det är bra att tvätta händerna.

Vinterkräksjuka, influensa­säsong och RSV, som jag trodde betydde Riksskatteverket. (Det visar sig att Riksskatteverket bara heter Skatte­verket numera och att det här RSV handlar om något som ger oskyldiga människor andnöd. Vilket, när man tänker på saken, är ett sätt att beskriva Skatteverket också.)

Det är alltså bra att tvätta händerna. Gärna flera gånger om dagen. Samtliga artiklar med detta huvudbudskap har publicerats under vinjetten ”Nyheter”.

Jag inser att man får ha rimliga krav på vad som räknas som en nyhet i en normal dagstidning. Allt kan inte gärna vara aldrig tidigare redovisade uppgifter, banbrytande forskningsrön eller revolutionerande upptäckter.

Men Ignaz Semmelweis, som kom på att läkare tog livet av färre patienter om de tvättade händerna mellan obduktion och förlossning, dog 1865. Florence Nightingale kom fram till ungefär samma sak under Krimkriget. Det tog slut 1856.

Är det bara jag som börjar bli trött på det här? Den eviga omstarten. Att varje år tycks bygga på en kunskapsmässig nollbasbudgetering, där inget sparas av lärdomar och kunskaper från före­gående år.

Börja om från början.

Det kan väl inte vara så att alla från ett år till ett annat faktiskt glömmer bort att det är bra att tvätta händerna då och då.

Men jag börjar undra om det möjligen är så, att vi numera räknar med att ingenting är bestående säkert och evigt sant. Att varje år har sina sanningar: ”Jaja, förra året var det ju bra att tvätta händerna, men det känns såååå 2011. Vad är hett just nu?”

Jag vet inte. Men det är något märkligt med att det ska behöva kampanjas om de enklaste saker vartenda år. Inget verkar duga som enkel självklarhet, allt måste förklaras och helst ges någon teori, en egen livsstilsförkortning och specialtillverkade redskap.

Att äta vettigt. Att röra på sig då och då. Att andas. Att tvätta händerna.

Civilisation kan definieras på många sätt, men ett är att en civilisation är ett system av regler, normer och delade självklarheter som gör att vi slipper tänka på enkla saker.

Vi kan surfa på tidigare generationers upptäckter.

Något betyder det antagligen när vi väljer bort den möjligheten.

Följ ämnen i artikeln