Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Ägarnas krav är ett hårt slag mot Lundin Petroleum

Kravet på en oberoende ­utredning är ett hårt slag för ­familjen Lundin och deras ­företag.

De har hela tiden hävdat att Lundin Petroleum skött sig ­efter alla konstens regler när de letade olja i södra ­Sudan.

Nu tror bolagets storägare uppenbarligen inte längre på dem.

Det händer inte ­ofta att storägare snabbinkallas till ­möte med företagsledningen. Men det var precis vad som hände när Lundin Petroleums stora institutionella ägare kallades till Grand hotel i Stockholm i går eftermiddag.

Aftonbladets ­artikelserie om Lundin Petroleums verksamhet i dåvarande södra Sudan var orsaken till mötet. I sin ­inbjudan skrev informationsdirektör Maria Hamilton, enligt ­Dagens Industri, att ”efter den senaste raden av artiklar i Aftonbladet med anledning av vår senaste verksamhet i Sudan vill vi bjuda in er till ett möte för att presentera och diskutera relevanta ­frågor”.

Försäkringsbolaget Folksam, och flera andra storägare som försäkringsbolaget AMF, Swedbank och SEB:s fondbolag, krävde ­under mötet en oberoende granskning av Lundin Petroleums oljeletning i dåvarande södra Sudan. Antingen av internationella eller svenska experter.

Kravet är ett hårt slag för Lundin Petroleum och bröderna Ian och Lukas Lundin, söner till grundaren Adolf H Lundin. Bolaget har hela ­tiden hävdat att de skött sig exemplariskt när de letade olja i nuvarande Sydsudan.

I en debattartikel i Dagens Nyheter i helgen underströk de att Lundin Petroleum har skapat tusentals arbetstill­fällen och många tacksamma­ ­aktieägare.

”Den rikedom som skapats som ett resultat av Lundingruppens olje- och gruvprojekt har varit till nytta för oräkneliga män, kvinnor och barn och kommer att fortsätta ge dem en chans till ett bättre liv”.

Det är en beskrivning som storägarna inte helhjärtat ställer upp bakom längre. Tvärtom vill de veta vad som egentligen följde i kölvattnet av Lundins oljeletande i dåvarande södra Sudan.

Enligt reportrarna Leo Lagercrantz och Jens Christian Brandt och fotografen Magnus Wennmans artikelserie i Aftonbladet, som publicerades mellan 9 och 13 mars, fördrev regeringsarmén människor från oljefälten för att ­oljebolagen skulle kunna ­verka. Bolagens vinster hamnade i huvudstaden och ökade den politiska spänningen. Grävda vattenbrunnar ledde också till ökad fattigdom.

Värdet på Lundin Petroleums aktier sjönk med över ­fyra procent eller sex kronor på Stockholmsbörsen i går. Förklaringen var inte främst krismötet på Grand hotel, utan oro för att det inte finns så mycket olja som man trott i företagets norska oljefält John Sverdrup.

För två år sedan inleddes en förundersökning vid internationella åklagarkammaren mot Lundin Petroleum för misstänkt brott mot folk­rätten.

Följ ämnen i artikeln