Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Ett systemfel att män har makten

Folkpartiet är ett undantag.

I allmänhet har kvinnor svårt att nå toppositioner i svensk politik. Någonstans lurar ett systemfel.

World Economic Forum rankar varje år världens länder ur ett jämställdhetsperspektiv. Sverige har de senaste åren hamnat på fjärde plats, efter Island, Finland och Norge.

Vi lever alltså i ett av ­världens mest jämställda länder. Ändå har kvinnor ­generellt sett väldigt svårt att nå den absoluta ­toppen.

Det finns undantag. Centern har haft tre kvinnliga partiledare. Folkpartiet, ­Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vardera en. Miljöpartiet har alltid en kvinna i toppen.

Men varken Moderaterna, Kristdemokraterna eller Sverigedemokraterna har hittills haft en enda kvinnlig ordförande.

I regeringen ser männen, i alla fall på pappret, ut att vara satta på undantag. 13 av sammanlagt 24 statsråd är kvinnor. Men stats­ministern är man, finansministern är man, utrikesministern är man, socialministern är man.

Bara på en av de tyngsta regeringstaburetterna sitter en kvinna, näringsminister Annie Lööf (C).

Faktum är att Sverige är sämst i Norden på att få fram kvinnliga toppolitiker. På statsministerfronten ser det för närvarande ut så här. Sverige, noll. Alla andra nordiska länder, minst en. I flera fall två.

De länder som har en folkvald president, Finland och Island, har båda haft en kvinna som statschef. Just den posten besätts i Sverige inte av väljarna utan genom arv.

Centern är alltså ett undantag i det svenska politiska landskapet. Även Folkpartiet där alltså tre kvinnor finns bland de fyra personer som anses vara heta att ta över den dag då Jan Björklund väljer att avgå.

Det kommer inte vara i närtid, han valdes om ­under våldsamma applådåskor så sent som i går för ytterligare två år.

På vilket sätt skiljer sig då dessa två partier från de andra? Svaret stavas långsiktigt målmedvetet arbete. Sveriges första kvinnliga riksdagsledamot var liberalen Kerstin Hesselgren 1921. Det liberala ungdomsförbundet fick sin första kvinnliga ordförande på 1940-talet. Birgitta Ohlsson var den femte kvinnan på posten och då hade många ungdomsförbund fortfarande inte haft en enda kvinnlig ledare.

Centern hade länge ett mycket stort kvinnoförbund som såg till att kvinnors positioner flyttades fram även i moderpartiet. I dag leds studentförbundet av en man och en av partiets vice ordföranden är man. Resten av topposterna besätts av kvinnor.

De andra partierna har ­inte förstått att man måste jobba för att kvinnor ska nå högsta toppen. De tror att det räcker med att det finns många kvinnor i riksdagsgruppen. Det gör det inte.

Det är den missuppfattningen som är systemfelet.

Sverige sämst i Norden

Antalet kvinnliga statsministrar och presidenter i de nordiska länderna

Följ ämnen i artikeln