Ett fiasko för Ebba Busch
Ingen är glad, alla är sura på elprisstödet
Det är en konst att förvandla ett uppskattat vallöfte till ett fiasko.
Men det har regeringen med energiminister Ebba Busch gjort.
Alla är missnöjda med det utlovade elprisstödet. Ingen förstår någonting.
I valet för snart tre månader sedan lovade regeringen och deras samarbetsparti Sverigedemokraterna att införa ett högkostnadsskydd för skenande elpriser.
Plågade elkunder kunde se fram mot att kunna värma upp bostaden även under vintermånaderna.
Det var ett populärt vallöfte, precis som det om att sänka skatten på bensin och diesel.
Av det senare löftet har det hittills blivit en tummetott - eller ännu mindre. Av högkostnadsskyddet har det inte blivit någonting - och kommer aldrig att bli. Däremot ska elkunderna få pengar - men inte ett högkostnadsskydd.
Förvirringen är stor. Få fattar vad som gäller. Ingen är nöjd, alla är sura. Och det beror främst på att regeringen med energiminister Ebba Busch (KD) i spetsen, har lovat mer än de kan hålla.
1. Inget högkostnadsskydd. Ulf Kristersson (M) utlovade ett tak för höga elkostnader. Konsumenterna skulle inte betala mer än omkring 70 öre/kilowattimmen.
Men i stället föreslås en slags rabatt. Abonnenter i elområde tre och fyra, de södra delarna av landet, ska få ett avdrag på 50 respektive 79 öre per kilowattimme. Rabatten beräknas på förbrukningen mellan oktober förra året till och med september i år.
2. Ingen vet när pengarna kommer. Vallöftet var att systemet skulle vara på plats den 1 november och pengarna landa i hushållens plånböcker i god tid före jul.
Systemet är inte på plats och pengarna kommer inte före jul.
Regeringen med Ebba Busch säger nu att pengarna ska betalas ut i ”början av nästa år”. När början tar slut är oklart, kanske är det 30 juni?
Försäkringskassan, som av någon obegriplig anledning fått order av regeringen att betala ut pengarna, är försiktigare. De säger ”så snart som möjligt”. Det kan vara när som helst. Men inte nu.
Försäkringskassan har inte ens kontouppgifter till de fem miljoner abonnenter som omfattas av kompensationen. Kanske till de flesta privatpersoner. Men inte till ett enda företag eller organisation som idrottsföreningar med elavtal.
3. Dubbel kompensation. De flesta väljare uppfattade regeringens vallöfte som ett löfte om framtiden. Hög förbrukning under de kallaste månaderna 2022 hade hushållen i hela landet redan fått kompensation för. Det gjordes i våras genom avdrag på elnätsavgiften.
Högvinsten i ellotteriet 2022 går till hushåll i södra Sverige. De blir dubbelkompenserade. Stödpengar både i våras och så en gång till, när det nu blir.
4. Vinterns räkningar - blir det nåt? Kompensationen från oktober i år till och med september nästa år är däremot skrivet i stjärnorna. Trots att det är under den tiden som elbolagen varnat för att priserna kommer nå aldrig tidigare upplevda nivåer .
Svenska kraftnät, det statliga elbolaget för stamnätet, skulle presenterat ett förslag den 15 november. Men det gjorde de inte.
SvK:s ”flaskhalsavgift”, som betalar elrabatten, var på grund av den dysfunktionella elmarknaden omöjlig att beräkna för 2023, sade de. Bolaget bad därför att få återkomma i frågan. När detta kommer att ske har man ingen aning om.
5. Norrland utan. Elprisstödet ska gå till elområde tre och fyra, den södra delen av Sverige där priserna varit som högst.
Men nu har missnöjet börjat gro i norr. De vill ha sin del av kakan. På senare tid har priserna där varit ungefär desamma som i söder beroende på att isarna håller på att lägga sig på älvarna och högre elproduktion i södra Norge.
Hur ska energiminister Ebba Busch förklara för norrlänningarna att de blir utan? Ingen enkel nöt att knäcka.
Ett enkelt sätt skulle ju var att snuva alla på stödet från 1 oktober i år. Men så radikala vågar nog inte Busch och hennes regeringskamrater vara. Det luktar klasstryk och lägre opinionssiffror lång väg.
6. Sålt bostaden? Då kan du vara snuvad. Den som stod för elabonnemanget den 17 november är den som får elpengarna.
Den som sålt sitt hus eller bostadsrätt innan dess löper alltså stor riska att bli utan pengar. Trots att hen betalt räkningen. Konstigt? Det kan man tycka. Men lättadministrerat.
Elpriskompensationen var ett enkelt, lättbegripligt och poppis vallöfte. Men löftesbrotten och oklarheterna biter nu regeringen och särskilt ansvariga ministern Ebba Busch i rumpan. Tur för henne att det är långt till nästa val.
Gå med i vår opinionspanel
Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.