Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Försvaret ut från väljarnas topplista

Efter ansökan till Nato föll intresset

Efter Sveriges ansökan om medlemskap i Nato svalnade intresset direkt för försvaret.

För en månad sedan var det den tredje viktigaste politiska frågan.

Nu har den halkat bort från väljarnas topplista.

För tre månader sedan seglade försvaret upp som en av politikens allra viktigaste frågor enligt väljarna i Aftonbladet/Demoskop.

Tidigare hade den legat och harvat på den nedre delen av listan. Men veckorna efter den ryska, storskaliga invasionen av Ukraina gick den raketsnabbt upp till tre palts.

Där har den legat sedan dess.

Men när Sverige lämnat in ansökan om att tillsammans med Finland överge alliansfriheten och gå med i Nato har intresset svalnat snabbt. Kanske kan det vara så att medborgarna nu tycker att försvarsfrågan är löst? I alla fall för den närmaste framtiden.

För en månad sedan ansåg var fjärde svensk väljare, 24 procent, att försvaret var en av de fem viktigaste politiska frågorna just då.

I dag är det 17 procent. Och frågan har halkat ner rån tredje till sjunde plats på väljarnas priolista.

Listan toppas, som den länge gjort, av lag och ordning. Gängkrigen och de rekordmånga skjutningarna gör att man kan vara ganska säker på att den kommer att bli stor även i valrörelsen. Då är partierna extra lyhörda för vilka ämnen väljarna är intresserade av.

Tvåa på listan är också densamma som i förra mätningen för en månad sedan. Sjukvården tycker 32 procent är en av politikens viktigaste frågor.

Ny trea på listan, i stället för försvaret, är skola och utbildning. Tre procentenheter fler än förra månaden tycker att det är en politiskt mycket viktig fråga.

Frågan har inte varit superhet den senaste tiden, men ändå klättrat. Det kan bero på ett nymornat intresse från Liberalerna som tidigare var skolpartiet per c i svensk politik.

Den nye partiledaren Johan Pehrson har bland annat luftat idéer om att helt förbjuda religiösa friskolor och begränsa vinsterna i friskolekoncerner genom bland annat högre kvalitetskrav.

Fyran och femman på väljarnas lista är gamla godingar. Flyktinginvandring och klimat och miljö.

I båda fallen är det fler som tycker att frågan är viktig än för en månad sedan.

Med tanke på att klimatet är en överlevnadsfråga kan man dock förundras över att inte fler än 19 procent, mindre än en femtedel, tycker att det är en av de viktigaste politiska frågorna.

Aftonbladet/Demoskop

Politikens viktigaste frågor - när väljarna bestämmer

1. Lag och ordning 44 procent, oförändrat

2. Sjukvård 30 procent, oförändrat

3. Skola och utbildning 23 procent, + 3 %

4. Flyktinginvandring 20 procent, + 3 %

5. Klimat och miljö 19 procent, + 1 %

Så många anser att frågan är en av politikens vitigaste. Upp till tre svar var möjliga. Jämförelsen gäller den förra mätningen som gjordes en månad tidigare.

Så gjordes undersökningen

Undersökningen är gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 16 år och äldre. Undersökningen omfattar 1 960 intervjuer under perioden 30 maj  – 7 juni, 2022 och är genomförd som en webbundersökning. 

Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.