Terrordåd nytt hot i pandemins kölvatten
Här är nästa hot i pandemins kölvatten: Ökad risk för terrordåd.
I går slog tysk polis till i gryningsräder mot en grupp som planlagt att mörda delstaten Saxen-Anhalts politiska ledare i protest mot coronarestriktioner.
Att covid-19 är ett stort hälsoproblem råder det vid det här laget knappast något tvivel om.
Men pandemin utgör också i ökande utsträckning ett säkerhetspolitiskt hot. Särskilt illa verkar det vara i Tyskland men landet är inte det enda som sett en ökad radikalisering av extremistgrupper i pandemins fotspår.
Framför allt är det högerextrema grupperingar som använder pandemirestriktioner och vaccinationstvång för att piska upp en hatstämning som gynnar deras egna politiska intressen. Pandemin har för dem blivit en katalysator för att ställa till bråk, radikalisera sina anhängare och splittra samhället.
Dödshot per brev och försändelser med rått kött som påståtts vara covidsmittat och spetsat med giftgas är något ett antal borgmästare, polischefer och mediarepresentanter redan fått ta emot.
Politiker, underrättelsetjänst och olika experter är oroliga att protesterna ska övergå i rena terrorhandlingar.
Det var därför polisen i går slog till mot fem adresser i Dresden och en i staden Heidenau mot personer som på nätet uttalat motdhot mot Michael Kretschmer, delstaten Sachsens regeringschef.
En grupp bestående av 130 personer som kallar sig Dresdens offlinenätverk har kommunicerat i en sluten chattgrupp på plattformen Telegram där de uppmanat till väpnad kamp mot coronarestriktioner och vaccintvång. Flera av gruppens medlemmar hävdar att de är beväpnade.
Vid räderna hittades bland annat två armborstar, enligt tyska medier.
Gruppen har också uttalat mordhot mot andra delstatspolitiker.
För några veckor sedan demonstrerade en annan grupp från det lilla högerextrema partiet ”Fria Saxare” utanför hemmet till delstatens hälsominister. Protesten skedde på kvällen i form av ett fackeltåg. Något som väckte stor upprördhet eftersom det omedelbart förde tankarna till hur nazisternas gatuterror startade på 1930-talet.
Partiet klassas som högerextremt av underrättelsetjänsten och flera av de ledande figurerna kan kopplas till nynazistiska grupperingar.
Sachsen tillhör de delstater i Tyskland som har högst smittspridningen och samtidigt lägst vaccinationsgrad.
Gatuprotesterna i landet har ökat igen sedan restriktionerna skärpts och den nye förbundskanslern Olaf Scholz hotat införa vaccinationstvång på grund av den skenande smittspridningen av den nya varianten omikron.
I måndags förekom omfattande demonstrationer i en rad tyska städer med tusentals deltagare. Ett antal av dem urartade i slagsmål med polisen.
Allsköns människor deltar i protesterna, men de domineras ofta av högerextrema element.
Av de som vägrar att vaccinera sig uppges 50 procent sympatisera med det högerextrema partiet Alternativ för Tyskland som sitter i det tyska parlamentet. Partiets mest radikala falang står under särskild uppsikt av den tyska underrättelsetjänsten.
Mycket av motståndet är koncentrerat till östra Tyskland där misstron mot myndigheterna är som störst och där också Afd och andra högerextrema rörelser är som starkast. Det var exempelvis i Dresden som islamfientliga Pegida startades som sedan dess demonstrerat mot bland annat invandringen till Tyskland. Hatstämmningen resulterade i ett stort antal attacker mot flyktingförläggningar i framför allt östra Tyskland.
Nu fruktar polisen att vaccinationscentraler, sjuksköterskor som ger sprutor och politiker som genomför restriktioner i medborgarnas rörelsefrihet genom exempelvis coronapass ska bli nästa måltavla.
När den tyska underrättelsetjänstens årliga rapport presenterades i somras konstaterade dåvarande inrikesministern Horst Seehofer att pandemin bidragit till att underblåsa extremismen.
Närmare hälften av de drygt 30 000 individer som underrättelsetjänsten klassade som högerextremister ansågs ”våldsbenägna”. Den högsta siffran hittills. Antalet högerextrema våldsdåd ökade med tio procent.
Vad dessa grupper är villiga att göra och kapabla till visade mordet på den kristdemokratiske och flyktingvänlige politikern Walter Lübcke som sköts utanför sitt hem i Kassel för två år sedan av en högerextremist.
Att pandemin lett till ökad radikalisering av extremistgrupper är ett fenomen som även observerats i exempelvis USA och Australien men också i Tysklands grannländer Österrike, Schweiz och Nederländerna.
Mycket talar för att det växer.
Om den extra smittsamma varianten omikron tvingar fram nya nedstängningar av samhällen och tvångsvaccinering så ökar också risken för terrordåd relaterade till pandemin.